Pusat Konservasi Orang Utan, Semenggoh

Bismillah...

so sorry ye lama beno nak tunggu update entry baru 
sekarang sgt busy ....kerja tu dah memang la busy ..kat rumah pun busy ...
busy sebab ape nanti dah habis entry Sarawak ni saya cerita...

actually banyakkkkkkkkk entry yang tak publish2....
ada la kot dalam 7-8 entry lagi ...
Insha allah ada masa saya terus akan update semua..azamnya nak habiskan entry tahun ni 
dalam tahun ni jugak :P ...harap2 bukan setakat angan-angan jela 

sebelah petang dari Kampung Budaya kami terus gerak ke Semenggoh 
Pusat Konservasi Orang Utan...saya bayangkan orang bela Orang Utan dalam cage besar ...
ataupun macam ala-ala taman burung kat KL tu ....
rupanya TAK !
Orang Utan tu hidup dalam hutan! Hutan yang benar-benar hutan 
jadi kira nasib lah dapat tengok atau tidak....biasanya waktu makan mereka pukul 3.00
kalau diorang datang dapat la tengok ..kalau tidak ...xde la...
tapi selain drpd tunggu Orang Utan datang makan ..kami tengok jga video berkenaan org Utan kat situ 
kemudian masuk ala-ala muzium org utan kat situ ....
Kak Lin explain dan ceritaaaaaaaa bnyk cerita pada kami ...
seronok jugak la

Sementara tunggu Richie n the gang datang kami tengok dulu buaya air tawar kat situ ...
Uish..besar oiii....kulit dia cantik! 
antara yang menarik kat situ ...semua anak orang Utan yang lahir disitu ada surat beranak tau 
semuanya disusun kemas dan rapi je ..

Orang Utan yang paling tua berumur 43 tahun .....iaitu Seduku ....
si Delima sebaya saya la...hahahhahah...lahir tahun 1985!
tapi kat situ katanya yang paling kacak dan famous ialah Ritchie - Jantan berumur 33 tahun 
dan Hot Mama ialah Nora ...
sempat lagi pose ngan Amoi ....so adorable..gambar je la pun 
eekekekeke...


ni bukan tangan saya......orang yang buat kerja ni dia tau la tu tangan dia..hihi
so creative ...so saya masukkan sekali kat sini ;P
yang gambar jari ala-ala kna gigit tu macam 3d lak sekali pandang ..ppfffftttttt 

kami menunggu sampai pukul 4.00...
tapi nampaknya Ritchie dan anak beranak yang lain x sudi la menjengah ..huhu 
x dapat la tengok org Utan in real life ...
xpela dapat datang kesitu pun dah happy dah sebenarnya 
masa jalan kaki nak balik .....cuaca kurang memuaskan ..
hujan turun dengan lebatnya ....
maka berlari-lari lah kami mencari teduhan ...

lepastu kami balik e hotel utk berehat 
dan siap-siap untuk Dinner ....Kak Lin janji akan ambil kami pada pukul 6.30 p.m....
so next entry misti la cerita apa yang kami makan malam kedua...


Sekian... 




2 comments:

Najib Ariyan said...

satu perkara yg saya suka pasal Sarawak ialah cara pembinaan satu satu tempat tumpuan pelancong dia yg cantik dan kemas betul... jangan kata yg dekat2 dengan manusia... yg jauh2 dalam hutan pun kemas sangat...

Nafira usof said...

sonoknye dapat berjalan ke negeri orang. teringin jugak nak ke Sarawak. belom pernah jejak lagi ke sana. :)

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...