Furkids


Bismillah

saje tengok gambar anak-anak berbulu ni rasa rindu diorang 
jadi meh la sama-sama tatap wajah mereka bersama saya 

saya memang dibesarkan bersama kucing-kucing peliharaan 
sejak kecil tak pernah tak de 
kalau mati ke hilang ke ayah akan cari ganti 
most of them stray cat la ayah ambil bawa balik 
atau yang datang sendiri orang buang kami bela jela 
kemudian beranak pinak 

saya mula bela sendiri kucing di KL ni sejak 2 tahun lepas 
on my 29 birthday...lepas beberapa kali pujuk Tn.John huhuhu 
dan kucing pertama yang saya bela sendiri si Jebat ni lah 
penghibur hati masa tu ...telatah dia buat saya happy walaupun penat 

bukan senang bela kucing di rumah flat/apartment 
cabaran nak fully indoor kan kucing tu ...makan minum berak dia sume dalam rumah 
tengok mungkin senang..tapi lepas seharian kerja balik kena uruskan pasir bagai memang penat 
tapi sebab dah suke saya tolak rasa penat tu

Jebat ni stray cat yang saya ambil di ofis 

Jebat my boy .....sekarang kat kampung ...
terpaksa hantar balik kampung sebab bila dah besar dia memberontak tak nak duduk dalam cage time saya kerja ....yela sebelum sy ambil pun dia stray cat yang bebas kemana saja ...
sekarang dia dah makin sihat lepas dia kena langgar haritu 
tapi cuma belum betul-betul pulih macam biasa 
kesian dan berat hati ni bila family kat kampung kna jaga dia 
rasa macam menyusahkan diorang pun ada ...tapi mak akak adik sume cakap tak pe 
kita buat baik pada mereka sekarang balasannya pasti ada di akhirat sana 
alhamdulillah 
"Ya Allah kau permudahkan urusan keluargaku, semoga mereka sentiasa didalam lindungan dan keberkatan mu Ya Allah ..amin " 
 lepas ada Jebat kami beli si Hanna ni buat teman jebat 
kesian main sekor-sekor 
masa tu Hanna ni kitten juga dalam 3 bulan 

 lepas terpaksa hantar Jebat balik kampung....Hanna pun dewasa
dia dah sibuk nak berlaki pulak ...
ingat nak ambil stray cat bagi kawen ngan si Hanna 
tapi takut kalau ambil stray cat biasa jadi macam Jebat ...
mengamuk terpaksa kurung time kami kerja 
rumah kami tingkat 3, lepas karang ada yang terjun ke bawah nanti .....
jadi kami ambil ginger ni....
keadaan dia masa ambil pun tak berapa o.k...
ada fungus..saya bela dia jaga dia...dia dah o.k skarang 

Tn.John teringin sangat nak flat face ...jadi kami beli Memey ...
hurmm..harga boleh tahan la tapi dah suke xpe lah 
dia ni manja ya amat-amat 
kami memang sayangkan dia 
tapi bila sampai waktu onheat dia ....kami tak berjaya cari jantan untuk buat menantu 
faham-faham la harga flat face bukannya murah 
ginger ada tapi memey tak mahu ..dia nak baka dia jugak :( 
kami terpaksa let go dia tapi still contact ngan owner dan dia sekarang dah beranak pun 4.4.2016
mummy happy for u baby ...sobb..sobbbb lap hingusss...hahahhaha
 ni anak sulung Hanna...nama nya Bunny 
saya sayang dia ni ...manja dan baik....

 ni anak kedua Hanna dan Ginger 
honey namanya ....
dia ni garang , dengan saya pun dia garang 
ggrrrrrrr....stress nak jinakkan dia ...nak mandi kan lagi la hazabedah 
hahahha 


Kali kedua beranak ...Hanna dan ginger dapat 4 ekor anak 
namanya Griesha, Griselda Betina / Charlie dan Chester jantan 
tapi semua anak-anak hanna dan ginger dah tak de dengan saya 
dah bagi orang ....ada juga yang sy terpaksa letgo 
bukan tak sayang atau tak sedih letgo anak kucing yg kita bela sejak kecil 
sedih oiiiii ...tabah je hati untuk kebaikan dan keselesaan diorang 
rumah kecik, tingkat tiga...mana la nak happy bebudak ni nak main lari-lari pun susah...
kalau 3-4 ekor tu boleh la ...

saya pun serba salah juga nak bagi free kat orang 
melainkan yang betul-betul mampu dan boleh jaga diorang sebaiknya 
bila bagi Free karang jaga pun ala kadar ....
kos makanan (premium- untuk elakkan kena batu karang ) dan pasir pun  
bukan murah sekarang ni semua GST 
tu belum ubat-ubatan dan suplement 
nak vaksin lagi..saya tak nak diorang tak terjaga dan terbiar 

itu sebab saya jual .....dan yang sanggup beli pasti mampu bagi yang terbaik 
saya tak jual mahal...cukup sekadar menampung keperluan yang lain dirumah ni 
makan, minum, pasir, ubat dan supplement 
selain tu saya happy orang lain dapat rasa juga bela kucing macam ni dengan harga yang rendah 
sekarang seekor kucing pun orang akan letak harga 400-500 kot paling murah 
my price below than that 

 rumah saya, masa saya banyak juga dikorbankan untuk dorang 
kena sangat dengan gambar kat atas ni ...hahahhah

ni la antara ubat dan supplement diorang 
asalkan diorang sihat , cergas saya sanggup 


Total my cat 

  1. Jebat 
  2. Hanna 
  3. Ginger
  4. Memey
  5. Honey 
  6. Bunny 
  7. Griesha 
  8. Griselda 
  9. Charlie 
  10. Chester 



Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

1 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Nafira usof said...

Zura pon suka kucing. tapi kat rumah x de kucing yang betol2 bela. hanya jaga kucing belakang dapur jer.
jiran belakang dapur pon rajin gak bg makan kat kucing2 tuh. kucing2 tuh lah tempat anak2 tumpang bermanja. hehehehe