~ FeNomEna CicAk ~

Cicak?
sekarangkan Femes kat Pendang Kedah pasal Cicak yang berharga RM 30,000?
sume pakat dok cari....
ade ke yang tak kenal cicak ? sure sume orang kenal kot ?
habitatnya ade yang dok melekat je kat dinding rumah,
kat pokok, ade jugak yang dalam hutan dan latest zaman sekarang ni atas katil dalam umah pun ade ... huhuhu...
aku tak suke binatang ni geliii...huhu...
tambah2 kalau yang terlekat kat siling bilik air...EEEEErrrrrrrr

ade jugak aku dengar hukum bunuh cicak ni Sunat/sunnah...

tapi ade je orang yang suke...
siap sanggup pegi beli kat Pet Shop tu beratus ringgit semata-mata nak bela..
meh kita tengok gambar-gambar & jenis2 cicak ni

(1) Jenis yang berduri atau nama saintifik Thorny Devil (Moloch horridus)
(2) yang ni macam Cicak kobeng...keding je pon...namanya Brown Basilisk
(3) ha...yang ni jangan buat main ye !! sebab sangat berbisa namanya Gila Monster
(4) yang ni nampak macam yang orang selalu bela tu ...tapi sebenarnya bukan tau ...yang ni ade kat Hawaii, Kenya, Tanzania......namanya Jackson's Chameleon
yang orang bela tu namanya Green Iguana
(5) Yang ni ade jambang namanya Central Bearded Dragon
(6) ha....yang ni cantik dan diburu kerana khasiatnya ? orang buat ubat la ni yang buru ...nama dia Tokay gecko
(7) yang ni plak nampak garang sekali ....kepala macam singa, dia kembang bile terancam ..huhu nama dia frill-necked lizard (Chlamydosaurus kingii)
(8) yang ni la yang aku menyampah..huhu cicak kat umah tu la ....
(9) yang ni cicak yang orang jumpa kat Sabah tu...besar sungguh kan ? nak jual 1 Juta? Giler mahal.....kata orang cicak ni boleh ubatkan HIV? aku pun tak tau btol ke tak ...wallahualam...


yang ni pun spesis cicak jugak....
Cicak yang mendatangkan duit gak....Cicak Man?..hihi
orang pi tengok Wayang dapat duit gak la kan ? hihi












setiap yang diciptakanNya misti ade sebab dan kebaikannya



14 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

kucing awe suka sangat tangkap cicak, kalu dia nampak cicak ni pasni conform dia tak kan makan cicak lagi...hahaha...tapi pelik kan, camne blh wujud cicak besau tu..ish menakotkan..kalu ada depan pintu umah awe...pengsan!!!

Mawar_berduri said...

hihihi...memang terkejut kot ? tapi satu juta tu awe ....hihi :P

Nur Hawa Mohd Zin said...

huhuhu....tak nak lah...geli lah kak...besar sangat

pakcikLie said...

banyak terlampau la kat umah pakcik..hehe bole jual ke??...buat umpan haruan pon bole kot...

Mawar_berduri said...

Hawa : hihihi...akak pon geli..kalau ade depan umah akak mau panggil Bomba ... :P


Pak Cik Lie : wa..kalau laku jual jangan tak jual..kayo la nati ..hihi

..miszemyQa.. said...

cicak no 6 ngan 9 lebih kurang ..
tp no 6 mcm kurus n no 9 lebih besar ..
kihkihkih

Mawar_berduri said...

miszemyqa : memang pon....yang besar tu Obesiti kot ? tak pon nenek dah...huhuhu :P

beautiful_rose said...

huhu masa kecik2 dulu aku suka tangkap cicak dam smpan banyak2 dalam bekas.sampai mak aku marah sebab mak aku penggeli cicak.

Mawar_berduri said...

Rose Cantik : Oit...giler ar ...tabik spring ar macam ni...berani btol ...hihihi

ribena.illina said...

eeeeeeeee mmg tak la nk bela2 gni
sbb bena tkut sume binatang
hahaha~

Cik Amy Sensei said...

salam mawar..

apa khabar..
moga baik saja..

entry cicak ekk..
eee....geli gak..
hehe

CHEGU ALONG said...

euww...cicak..dulu mse kem membe buat cicak panggang.smpai skrg terbayang.

fathiahRAIHANA said...

uh kt pendang ?
btol ke ?
nak g cr jugak la . kg ana tu . haha .

ice♥ice said...

bes lastik cicak ni..haha :P