Puase "Cik Mawar" 20 tahun lalu

Bismillah....
hoho... Pejam celik, pejam celik
hari ni dah 1 Ramadhan 1431 Hijrah
Selamat berpuase semua
hari ni waktu berbuke 7.28 malam bagi kawasan Kuala Lumpur & Putrajaya ...
jangan nak berbuke awal plak ? huhu....pagi tadi mase bangun bersahur, teringat kat keluarga di kampung
kalau kat kampung...sahur pun happening...mak akan kejutkan semua orang soh bangun makan ...makan nasi ye ..hihi...best ..Ni sahur kat KL ..minum air je la.. :(

aku mule belajar berpuasa mase umur 5 tahun ..
Along aku plak mase tu 9 tahun ...Dia yang beria soh aku pose ...hihi
mak aku soh pose setengah hari je...
"Pose Yang Yok ...lapar tengahari seluk periuk"
tapi Along siap janji nak bagi hadiah kalau aku pose penuh sehari

so aku pun dengan semangat waja .. pose la....
tapi ble dah tengahari ....merengek2 lapar? hihi
kakak aku plak pegi sekolah ...mak aku yang tak sampai hati tengok aku
melepek je atas kerusi trus offer soh makan..
ape lagi..laju la nak makan ...hihi

aku ingat lagi..mase tu mak aku bagi biskut mayat cream cracker
yang kat atas tu letak susu pekat ngan milo ..
sedap tu...pergghhh ..

mase tengah sedap makan...tetiba aku dengar bas berenti
Along balik sekolah ...ape lagi ..kelam kabut la ..
last2 aku lari masuk bawah meja ngan sepinggan biskut ...hahahha
bajet dok bawah meja tu macam la dia tak nampak ....

padahal..dia jengah je kat pintu ...dah nampak dah ...
dari jauh dah jerit .....Angahhhhhh...tak pose ye ?
hihihihihi



melayang la hadiah aku mase tu...tapi mase umo 7 tahun dah penuh ye pose aku.....
alhamdulillah ..












Semoga Ibadah puase kita diterima yang Esa ~





24 comments:

cheqna said...

walaweh
besh tu biskut tu..
apa ni pepagi dah bukak citer bab makan ni..
hehehehehehe

eMMe said...

buzzz! nak jadi lebah yg pertama utk wish selamat berpuasa kat cik mawar...selamat ya~

Mawar_berduri said...

Cheqna : tu la pepagi ni tetibaje teringat biskut tu?...huhu..kan cari buat berbuke nanti ...hihih


Emme : Selamat berpuasa juga...terima kasih singgah dan komen :)

blueCITY® said...

salam,

hehehheh..
mmg zaman kanak2 zaman paling besh!!!

selamat berpuasa dik, semoga puasa kita tahun ini lebih baik dari sebelumnya. amin

maaf kalau ada salah silap akak...

Mawar_berduri said...

salam akak ,

Memang sangat Nostalgia kan ?
akak, sy pun nak mohon maaf jika ade salah dan silap ...


Take care ~

ilyana said...

selamat menjalani ibadah puasa cik mawar =)

Mawar_berduri said...

ilyana : thanks dear ...Selamat berpuasa juga buat cik ilyana :)

n@jwamz said...

aloor...comelnyer...
ehehehe klako laa kalu ingat mase kecik2....time puase Ya Allah...byknyer ragam...ngeeee:)
jus njoy ur story:)

Lya Colours said...

puasa day 1 = mengantokkkkkk

GaDis CoMeL said...

haha.tingat kecik2 dulu, pi mandi sungai, pastu telan ayaq sikit2. syok wooo.. haha..

Iman said...

hehehe...kenangan yang best kan...

mahira oya said...

selamat berpuasa..

ch@ said...

puasa masa kanak-kanak juga yg best. kat skolah dgn kawan2 pakat dok minum air paip masa belajar sembahyang. tak senonoh rasa.

Mawar_berduri said...

Najwa : biase la budak2 memang meragamnye la kan ? hihi


Lya : same ar...ngantok + sejuk

Gadis Comel : Telan ayaq sungai ? haip...bahaya tu ..hihi..tapi sungai dulu tak macam sekarang kan ..

Mawar_berduri said...

Iman : tu la kenangan terindah :)


Mahira : Selamat berpuasa :)

Mawar_berduri said...

Ch@ : minum air paip tu sy biase ...hihihi :)

[s.u.r.i.a] said...

selamat berpuasa cik ross. teringat masa puasa kat asrama poli dulu. turun lambat lauk habis. huhuhu.

zue @ annaleeya said...

salam kenal MB... lompat dari blog cheqna... akak dah tggal jejak kt bwh.. sudilah folow dan tuko link yer...

selamat berpuasa jgk utk MB..

Mawar_berduri said...

Cik Su : tu la pasal..memori yang akan sentiasa dikenang :)


kak Zue : thanks akak sudi singgah dan polo :)

NaNa said...

selamat berpuasa la buat cik rose kita..ai nampak gaya x cukup lagi puasa aku beb...ko tu jangan nak curi makan pulak tau..hehehehe

beautiful_rose said...

kat sini berbuka jam 7.30pm

hahha nakal juga ko masa kecik dulu ya =p

sahromnasrudin said...

salam ziarah di awal ramadhan..kenal blog ini dr blog gadis comel..wah!! blog yg superb..folower pun byk..tahniah atas blog yg menarik ini..selamat berpuasa dan jemput ke blog sy..tenkiu :-)

Mawar_berduri said...

Rose cantik : hihi...aku nakal sikit2 je ...huhu


Sahrom : terima kasih sudi singgah dan komen....Insyaallah saya akan jengah blog anda nanti .. ;)

Selamat berpuasa ~

CuTeMiUt78 said...

terkenang semasa dulu.. :D