NyAmuK PuNya PaSaL JnGn BaKaR KeLambu ....

Bismillah...
huhu...sejak dua tiga menjak ni, mood nak update blog agak merudum ye...
hihihi...dulu bley je update tiap hari, ni punya la liat ...adeh
sebenarnya tak sabar nak balik kampung nih....hari sabtu ni nak balik Perak...
mau balik berbuke beramai2 kat kampung ....

oh ya...hari ni terasa cam nak bagi tips pada yang ada baby nak membesar
dalam umur 1-3 tahun...sebenarnya ade member update status dia yang berbunyi begini --->

Kesiannya baby dia jatuh katil....seb baik Syifa tak pape
so...biase la budak kecik tido agak lasak ....
tu la bahaya kalau bawak baby tido atas katil ni....
kitorang adik beradik memang tido ngan mak ayah sampai umo dalam 4 tahun,
baru tido asing ...
so ape yang mak aku buat ?
...kitorang tido dalam kelambu ???
...haah..btol kat kampung aku tido dalam kelambu

Kebaikan tido dalam kelambu :

nyamuk tak geget dan bernyanyi2 kat telinga
Xpayah pasang ubat nyamuk ....
lebih privasi..tak de la bukak pintu bilik je dah nampak merekot tido ...
macam romantik pun ye tido dalam kelambu..huhu
dan paling penting ..kalau anak anda tido lasak
tak la jatuh kebawah .......

hihihihi

~Sekian~











26 comments:

[s.u.r.i.a] said...

comel giler budak 2. memang bernas la idea ni. anak buah su pun selalu jatuh katil sampai kena tido bawah je skag. tapi senang dapat ke kelambu ni? su agak la. kalau lasak budak ni putus jugak kot kelambu nye. hehehe. xleh di bayangkan.

sahromnasrudin said...

salam..dh tak merasa lg tidur dalam kelambu..zaman dh berubah, dunia dh maju huhuhuhuh

Mawar_berduri said...

Cik Su,

ade la...kat pasaraya pun ada..kat kampung ross tido pakai kelambu tau ...hihihi ..romantik gitu ..hahahah


Sahrom : ala...zaman sekarang pun ade lagi kelambu ni, tak de la ketinggalan beno, cume mungkin org sekarang ni dah malas nak gantung2 kelambu ni...leceh

Alimaz-Kembara Terasing said...

comeinya baby tu tidoq... sib baik ada kelambu kan....tersepit celah kelambu...

GaDis CoMeL said...

sy masih tido dalam kelambu! haha. kat kampung nyamuk banyak. lagipun takut kena denggi. pasang kipas je tak cukup. ubat nyamuk pun tak membantu. hehe.

Aniza said...

salam..

huhu..cumilnyer dia tapi kesian jatuh katil pulak. minta mummy letak bantal ditepi katil sebagai penghalang ye

selamat berbuka ^_^
http://anizawahit.blogspot.com/

nas said...

pergh..naseb bek ader kelambu..
kalo tak,jatuh berdentum baby kat gambar tuh..hahhahahaa..
comeynyer...

az rina a.k.a jaijina said...

alolo, cumeinye..nasib baik die tak terjatuh..zaman skang ni mane ade org nak pakai kelambu kan..kalu dlu² nenek mmg pakai kelambu time nak tido..

beautiful_rose said...

aku pun sampai sekarang tido dalam kelambu...tapi just kat hostel tempat keje jelah.sebab tak suke di ganggu nyamuk dan lipas... =p

ibu WaWa said...

itulah sebabnya kak wa sekeluarga masih tidur kat bawah.
katil hanya letak kat bilik solat. untuk tetamu yg bermalam kat umah akak.

bila anak2 dah besar nanti barulah akak tido kat atas katil semula. semuanya sebab pengalaman kak wa dan suami yang agak trauma bila aiMaN anak sulung akak pernah jatuh katil masa umur dia 6 bulan. rasa berdosa sangat kat aiMaN...

cha said...

comel sungguh model itu.
kita memang tidur di lantai anak beranak, tau-tau oni tenang je tidur atas simen, lasak kemain.

Nur Hawa Mohd Zin said...

dulu-dulu awe tido pakai kelambu gak..heheh..best..

Mawar_berduri said...

Alimaz : tula...seb baik tak putus kelambu tu ...hihi

Gadis Comel : same la kita ...kat kampung tido lam kelambu ...best


Aniza: haah, patutnya mummy dia ltak bantal kan..terima kasih singgah dan komen

Mawar_berduri said...

Nas : tula...cute kan ? mau mak dia terkejut raba2 anak tak de ...ruenya tersepit celah kelambu ..


az rina : haah, leceh sikit nak pasang kelambu ni...bnagun pagi nak kena kemas kelambu plak...tu la...

Rose cantik : aku pun tak suke lipas, dia bley gigit tangan wo..aku pernah kna...bgun pagi pedih je ...huhu

Mawar_berduri said...

Ibu Wawa : 6 bulan kak ?huh misti risau kan..kecik lagi....seb baik dia tak pape ....selamat berpuasa akak


Cha : hihi...Oni suke simen sejuk tu ... :)

awe : best kan cam privacy gak tido dlm kelambu nih ..:)

Nur Hawa Mohd Zin said...

hah betol-betol....terselamat...hehe

**sHiKinn** said...

anak saya pun pernah jatuh katil..abang long..sib baik takde pape..

shidah said...

hehhehe.. sy pom tdo lm kelmbu lg skrng nih..mmg best.."selamat hari raya"

White Bird said...

budak dah tergolek tapi nampak cute pulak.. =) jgn sampai terkoyak sudah la

syahira ariff said...

hahahahaa
gambar last tu lawak
buas betul bby tu tido
nasib baik psg kelambu
=]

zan-xray said...

Dulu pun masa duk kampung tido dalam kelambu semua adik beradik..punya la beso kelambu tu.

dah balik pantai remis ke(pti remis ke mana huhu) ? selamat berpuasa bersama keluarga

cik iman said...

dlu when i was around 5-6 yrs old..mmg tdo dlm kelamabu..kat kampg..tp kelambu tu koyak je..siap de lobang tuk nyamuk masuk..hehhehe...
alternatif?sumbat jari dlm lobang tu...hahahha....=P
neway..tahan tul klmabu tu..xcarik lak ek??..=P

pak long said...

salam...
memang syahdu kalau tido lam kelambu..
appy selalu

Cik Amy Sensei said...

mawar,,

salam ramadhan

maiyah said...

salam.. sudi kiranya terima kad raya dr sy.. makasih

ザ-sylver-shooter said...

ape ke hal tuh? haha

still tido dlm kelambu lagi ke?