pernah tak jadi kat korang?? atau aku yang 'berangin' ? huhu


Bismillah ...
hari dah masuk hari ke-9 kita berpuasa kan ?
sekejap je...dah 9 hari ...alhamdulillah ...
maknanya dah 9 hari la aku dok berkunjung ke baazar Ramadhan kat Pantai Dalam tu ?
korang pegi bazaar tak ? misti la pegi kot?
ke aku yang malas tak sempat nak masak ni je yg dok mengayakan gerai kat Baazar Ramadhan tu ? huhuhu ..lagi pun membazir plak masak banyak2 bukan ade sape pun nak makan..
makan sorang, bli RM5.00 dah kenyang ...hihi

ni nak citer sikit...sebenarnya nak lepas geram pun ade kot ?
semalam aku pegi la Baazar macam biasa ....
pastu tringin plak nak makan nasi lemak ayam ....
macam dalam gambar tu la...nampak sedapkan? yummy..yummy..
ha tertelan air liur la tu ? kekekeke

pastu ...ape yang buat aku geram sangat ....
aku punye la dok berdiri kat depan mamat tu...dekat 45 minit...dia boleh buat tak nampak ...
memang la ramai kat gerai tu...tapi aku yang pakai baju kurung kaler pink lagi...
takkan tak nampak ..?? aku pun bukannya kecik? besar beb?

pastu menambahkan bengang yang buatkan aku bla dari situ walaupun dah 45 minit tunggu...
sebab....diorang ade 2 beradik...
abang ngan adik (dua-dua lelaki)
yang adik ni bungkus ikot arahan abang ???
aku berdiri depan adik dia...

"Bila aku cakap, adik...nasi lemak ayam dua"
adik dia dah bungkus ...abang dia cakap..."bagi mak cik ni"
pastu bungkus lagi "bagi kakak ni" .." bagi adik ni dulu"
argghh...memang fed up ....

last-last ngan air mata yang rase nak menitik..geram punye pasal..
aku terus bla...dan tekad aku takkan beli lagi kat kedai tu ...
bulan puasa memang patut bersabar ...dan lebih bersabar ...
tapi kalau jam dah 5.45 dan berdiri since 5.00 p.m ...boleh sabar lagi ke ?
tak pe la....aku cume doakan semoga dua beradik tu lebih maju jaya
sebab diorang pun orang melayu dan islam...
dan aku harap....diorang tak menginaya orang lain mcm aku kna...huhu









Semoga bulan yang penuh kemuliaan ni,
dapat menjadikan kita orang yang lebih bersabar ...amin ~


33 comments:

Lya Colours said...

kadang2 peniaga ni, bila dah busy sangat, x menang tangan. nak2 yg keje tuh 2 org je, pelanggan ramai, tuh yg terkejar sana sini kan

tapi2 kalo jadi kat sy mmg menguji kesabaran gak la. harus memetir kot dah la lapar, pastuh x dpt makanan yg di idamkan plak
hurghh

cheqna said...

kalu cheqna sound je...
"tak nampak ke saya yang besar macam bas dah lama tunggu kat sini"
ermm...sabo jela...

Mawar_berduri said...

Lya : tula..gerai tu memang ramai orang..tapi dah 45 minit tnggu...tu la yang buat hangin tu ...huhu



Cheqna : hihihihi....klakar...nanti nak guna la ayat Cheqna tu ...mau trus dia bungkuskan ...huhu

Nur Hawa Mohd Zin said...

ragam peniaga bazar skunk ni kak macam2...tak sistematik, tak sedap, macam tak ikhlas, nak untung je..tapi ada gak yg bagus...sabar je lah kan kak..awe baru sekali pergi bazar tapi tak beli ape pun..tak da yg berkenan..air jerk...tu pun soya..macam2 air ada..tapi sume plik

GaDis CoMeL said...

mak aiii.. lama gila beratur kat situ.. kalo sy, 10 minit pun sy dah blah.. penah jugak sy dgn kawan2, lama sgt tggu dekat kedai makan, kita secara muka stupid face pi cancel order. keh3x.

mahira oya said...

siannya...mmg bengang..
kalu sy kene..mmg pasni sorry la reject terus kedai tu..

Mawar_berduri said...

Hawa : wah...bagusnya awe ...pg baazar bli air je ....mak masak ke ? wah...best..best


Gadis Comel : tu la...sbb nak makan nasi lemak punye pasal...tunggu gak la...tapi last2 tak daapt ...adui..sabo je la...

Mahira : tula...dah pun di reject ..hihi

sahromnasrudin said...

salam..cian pantai dalam kan..walau namanya pantai tp sebuah pantai yg mempunyai kedalaman pun takde huhuhuh....

Nur Hawa Mohd Zin said...

ha'ah kak...sebab cari makanan yang jarang ada time bukan bulan pose tak da..sume sama jerk...so better buat sendiri

Mawar_berduri said...

sahrom : Haah...jangan kan pantai laut pun tak pernah ujud ...hihi

Mawar_berduri said...

Hawa : Rajinnya ...bagus2 ...:)

Mawar_berduri said...
This comment has been removed by the author.
n@jwamz said...

eishh memang melampau laa tuu..
yg geramnyer si adik tggu arahan si abg..jenuh la kalu gituu...huhu
dugaan Ramadhan...sabar je la ehh...:) anyway, hepi fasting..

[s.u.r.i.a] said...

su lebih suka amalan beratur. lebih adilkan? tapi beratur pun pernah kena sound dengan penjual lain, kononnye beratur sampai halang orang nampak gerai dia. huhu. macam-macam.

zan-xray said...

tokey kedai tu berkenan tgk Mawar kot, tu dia bagi lama2 nak jeling2 tatap Mawar lama-lama hehe..
Uhh terliur tgk nasi lemak ayam ni. Petang ni nak beli jugak lah

Eye_nee said...

Cobaaaann..
tp mmg hangin jer kan kalau cam ni..cam kita ni nak bayaq pakai ayaq liur jer...

nas said...

sabar ea kak..
slalu gak kene bila ramai sgt orang...tapi kamu xbuat tindakan spt cakap 'dik,saya nak nasik lemak..' atau 'dik,mane nasik lemak saya? saya dah lama dah tunggu nih'..hehehe..yelah kalau dia jerk mmg xamek tau...

.s.o.f.i.a. said...

dia suka ko la tu.... dia nak ko dok lelama kat gerai dia. nak usha lelama..... positif sket... he he....

Mawar_berduri said...

Najwa : tu la....btol2 dugaan :)

Cik Su, kita beratur, orang lain pakai balasah je...hampeh ..huhu

Mawar_berduri said...

Bro Zan : yolah sangat, bikin panas ade la...sampai rase cam nak nagis...huhu ...selamat berbuke ngan nasi lemak petang ni .. :)


Eye nee : tu la pasal, pnat berdiri, pnat cakap kat dia "nak nasi lemak" dia buat bodo je...huh..geram..huhu

ataicha said...

sabar la akak.. kekadang dia x menang tangan kut.. dan terlupa...

or kat situ kena queue kut.. aka tak queue... :p

anyway sabar separuh dari iman..

Mawar_berduri said...

Nas : akak dah cakap, malah orang lain plak pandang slack plak..macam akak ni tak sabar sgt ...ceit..memang lagi bertambah hangin ..


Sofia : hahaha, dia tak tau ..kalau aku lagi lama kat kedai dia, takot terbalik plak meja nasi lemak dia tu ...huhu
terima kasih singgah dan komen ...selamat berpuasa :)

Mawar_berduri said...
This comment has been removed by the author.
Dark Half said...

laaa..ciannye.nape x tanya dia byk kali?dah 45 minit tu tunggu

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

maiyah said...

hehe.. dugaan.. ujian tu.. pas ni gi beli tempat lain lak yek..

aNiS tHe BumbleBee said...

huii...penyabar betul smpai 45minit tunggu.tak baik laa kan..dah la puasa.kita nk beli,dia pulak tak kasi kita beli.ish ish..

Aidi-Safuan said...

huhu... gler penyabar arh! 45 minit tuh tunggu depan gerai tuh! :P

Mawar_berduri said...

Dark Half : orang kat situ ramai, saya dah cakap nak nasi lemak 2 pun orang dah pandng mcm sy ni tak sabar nak potong turn diorang ...malas la nak buat kecoh kat situ ..


Kak Maiyah : tula..terduga btol...hihi...x pegi da bli kat situ .

Mawar_berduri said...

Anis : tu la.....tringin nak amkan punye pasal...last2 tak dapat jugak...mmm...xde rezeki saya dan rezeki dia la tu ..


Aidi : tak sabar sgt jugak pun, sbb muke pun dah masam mengalahkan mangga muda..hihihih :P

Mawar_berduri said...

Ataicha : Tak de la, mane ade kna Que, kat pasar malam....orang datang pakai selit-selit je ...adui..tu la kna lebih tambah kesabaran nih...hihi

blueCITY® said...

salam,

anggap sahaja itu dugaan dan ujian apa lgi di bulan puasa ini,
akak juga pernah alami benda mcm ni dan akak akan terfikir apakah hari ini hari malang ku? apakah aku begini begitu? hehhehe...
cepat ingat Allah , insyaAllah...
angin tuh memang fitrah la kan ekkeke

Wawa~* said...

x baiknya buat camtu.. kot ye pn rmai customer.. kna la layan smua customer dgn baik... if x dpt bg dlu pn, at least ckp la.. jap ye dik... sabar ye dik.. ke apa2 la... ni buat dono je, sapa tak hangen, uhuhuhu...

ibu WaWa said...

akak pun pernah jadi macam tu masa anak dara dulu. tapi tunggu jugaklah sbb nak rasa sangat masakan org tu.

tapi bila kena masa dah ada anak tiga ni, sorrylah. cepat2 akak blah kalau penjual buat tak tau je. banyak lagi gerai lain yang boleh kita beli. sepatutnya mereka ni first come, first serve lah...

sabarlah dik mawar.