PeNjaGa KaUnteR t|ket Bas KBES KaMunT|ng yang cant|k tap| b|adap

Bismillah....

haritu aku ada cakap nak cErita pErkara yang tak bEst sEpanjang pErcutianku
di kampung halaman kan ?

kEjadian ni bErlaku masa aku nak balik kE KL
Dari KL balik kE pErak mYdEar yang hantarkan ....
cuti panjang jadi dia tak dE la stay lamE kat umah aku.......
jadi balik dr kg ke KL ngan bas la....tikEt adik aku dah blikan sEminggu awal...

masE balik rumah tu , ayah aku cakap tak pE la nanti nak balik KL
ayah hantar lE ke kamunting ...
wa...sEnang sikit hatiku ...
tapi tEtiba pada hari Jumaat tu bos dia call soh dia kEjE plak pada hari yang tErsEbut
aduhai...StrEss jugakla mendEngarkan khabar bErita tu ...

tapi tak pE la ..sEbagai anak yang tak nak mEnyusahkan mak bapak ..
(baik konon...BwueEeeeEEkk )
aku dEngan rEla hati cakap kat ayah aku aku balik naik bas jela dari rumah kE
stEsEn bas Kamunting .......

sampai je hari tErsEbut....aku bangun awal dan memulakan pErajalanan
sEcara solo sEawal jam 8.00 pagi dari Pantai rEmis...dEngan tambang RM 5.50
tikEt bas aku kol 10.00 de Kamunting

kona kanan...kona kiri...brEk sana brEk sini...
jam 9.10 a.m aku sampai la kat Taiping....
so that ...I have to go to Kamunting plak yE..

pikir punyE pikir...aku rasE kalo naik bas ..
macam buang masE plak nak kE kamunting tu ..
karang bErenti sana..bErEnti sini lambat palk aku sampai ..
so aku ambik tEksi ...
RM 10.00 yE tambangnyE ...huhu

borak punya borang ngan pak cik tEksi tu...
Erkkkk...sampai al kat stEsEn bas kamunting....

Ni gambar hiasan je bukan kaunter yang dicEritakan ye kawan2...huhu

So, aku pun tEngok ade 3 buah bas konsortium kat situ ..
yang adE orang aE 1 buah je dua lagi pintunya masih bErtutup...

dEngan sopannya aku pun pi la kat kauntEr tikEt tu ...
aku nampak adE gadis bErtudung yang cantik la jugak kan ..

aku tanye dia :

"Dik, Bas kE KL pukul 10.00 dah sampai kE ? "

pastu dia hulurkan tanagn dan ambik tiket aku ...
pastu dengan tak sEmEna-mEna...dia cakap

"nampak tak tu (sambil tunjuk kat cermin kaunter tu ) nampak tak dia tulis bas pukul brapE dan No.PlatE apE? nanti bilE bas kol 10.00 sampai tEngok dia tulis kol 10 dan salin no.platE bas tu"

(aku dah lamE tak naik bas kat Kamunting sEbab selalunya aku naik kat pantai rEmis je trus kE KL, tapi raya Cina ni tikEt dah abis , jadi aku tak familiar sgt ngan bas2 kat ctu )

Huh....bErbudi bahasanya dia ?
terkEjut la aku...patut kE dia jawab cam tu ?
aku tanyE dia Elok-Elok o.k

cogan kata KBES bukan main sEdap lagi
"serving you is our previllage, your satisfaction is our commitment"

seb baik aku tak snap je pic dia lEtak kat sini...
tak baik pulak kan buat macam tu ...huhuhu
aduh..panas plak hati..da la dari pagi aku naik bas tukar bas...tanyE elok2 tEtiba jawapannya macam tu plak.....

tak pE la ni first timE dia cakap camtu....aku maafkan jEla...datang bulan kot
huhuhuhu

tapi...kalau korang la keje kat kauntEr...manE2 kauntEr yang dEal ngan orang...
sebolEhnya jawab la dEngan baik....jawapan ringkas tak pE yang pEnting sopan , orang pun tak sakit hati ....kan???? huhu










6 comments:

beautiful_rose said...

huhuhu mybe die tgah stress kot sebab melayan karenag costumer y macam2.tension wey nak layan karenag costumer nieh.aku y keje kat klinik ni pun kadg2 rase nak marah jerk.tp tepakse sabar dan pura2 senyum.yelah nak wat mcm ne kan,kite bg servis,nak tarik ramai costumer kenelah bersopan.tapi dlm hati berapi jugak...







hurm..better awek tu kene senyum dan ckp baik2 dgn costumer.tak kisah la mcm ne pun karenah costumer tp kita bagi servis.so,suka tak suka just senyum dan ckp baik2.tak ikhlas x pe janji costumer tak rasa sakit hati......huhuhuuhuhu =p

~AmyLiana8886~ said...

agak kurang ajaq...

Mawar_berduri said...

Rose cantik : tu la ....bile duduk kat kaunter mmg le jumpe macam2 ragam manusia....tapi berdudi bahasa tu perlu kita jage kan ? tak suke pun buat2 la muke manis cket ...huhuhu

Mawar_berduri said...

Amy, lame tak singgah...ape khabar ? hihi...tu la panas jigak la waktu tu kan ....tapi haish sabo jela...

- GC - said...

knp tak sound je pompuan tu. harap muka lawa, perangai tak lawa, tak guna jgk. hohoh

faizal izwan said...

Mgkin dia ingat org yg tanya tu org nepal atau indon kut...