2014

Bismillah....

tak sangka kan dah nak masuk tahun baru ....
orang biasanya akan cakap mengenai azam tahun baru ..
atau pun apa yang mereka telah capai dalam tahun ini ...
tapi saya tak nak lah cerita tu semua...biarlah suka-duka tu jadi lipatan sejarah dalam hidup saya 

sebabnya....
tahun baru azam nya saya teruskan azam yang tahun sebelum-sebelum ni yang masih tak tercapai .....
dan apa yang dicapai tahun ni cukup lah simpan untuk diri sendiri saja ...
rezeki Allah bagi memang tak pernah putus selagi kita bersyukur dengan kurniaannya ...
cuma kadang-kadang kita tak perasan rezeki tu datang dalam macam-macam bentuk ...
kalau apa yang kita mohon tu tak dapat ...
cuba fikir balik ...tanpa kita sedar kita dapat apa yang dimohon tapi dalam cara yang lain ...
jadi walau apa pun kita kena terus bersyukur dan bersyukur kepadaNya ....

tapi satu azam yang saya harap setiap tahun 
saya nak cuba buat yang terbaik dan lebih baik dari tahun dan hari-hari yang berlalu ...
kalau dulu goreng telur mata ....
lepas ni nak up sikit goreng telur dadar pulak ...
macam tu lah perumpamaan nya ....bukan la nak perubahan yang terlalu drastik ....
dari goreng telur mata terus nak hebat buat lamb chop ...
kalau terlalu besar cita-cita dan tak dapat kita nk capai target tu ...
tak guna jugak ... 
akhirnya kita jugak rase macam looser sebab tak dapat nak capai target ...
jadi target yang kecil-kecil dan dalam kemampuan kita ...

pasal telur dan lamb chop tu perumpamaan saya je ye... hihihi :P 
#dasarpemakan ...perumpamaan pun nak makanan ngeeeeeeeee 
-_____________-" 

sumber : google

o.k la....apa-apa pun selamat tahun baru ye korang ....
semoga tahun ini lebih bermakna buat korang ....
saya doakan semua kawan-kawan saya baik yang saya kenal 
mahupun dialam maya dapat capai semua impian 
dan semoga hubungan kita semakin erat dan diredhai hendaknya ...


sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tata, Lala dan Koko

 Bismillah...

walaupun hari dah hari Khamis ....
tapi feeling Monday Blues tu tetap ujud? kenapa kah ? haishhh ....
jadi bila dah Monday blues...mood tu ke laut tangkap udang la....kan 

jadi mari tatap gambar penyejuk hati ni ...
Ini mak saya...comel kan mak saya ...
saya tengok gambar ni pun boleh buat saya senyum sorang tau ....hihihi
ni misti along paksa mak ambik gambar tengah panas... tu pasal mata kecik camtu ...hihihi
gambar ni along yang hantar kat whatsaap group kami ... 

seronok la bila ade whatsapp group macam ni ...
walaupun jauh kat mata ...tapi hari-hari boleh berhubung ... xoxoxox 
boleh jugak la nak mengadu kalau banyak kerja ke ...huhu 


Ni gambar masa pertandingan memancing yang ayah join ...
ayah tak dapat ikan besar pun... -____-"
ayah saya memang tak dapat dipisahkan ngan laut ...
haritu kan ayah saya menang motor ......
banyak kali dah jugak ayah dapat hadiah ..
tapi hamper macam tu jelah....
tapi  kali ni ayah dapat hadiah  agak best jugak ...  untuk teka biji betik rasenya ...
dapat semua hadiah kat atas ni ... yang baju merah hensem bangat tu ayah saya lahhh 
(",)

berbalik pada tajuk kat atas ..hihihi dah separuh jalan baru nak cerita mengikut tajuk :P 
pppfffttttttttttttttt ....

along la ni .... 
sesuka hati je bagi nama kami (saya ngan adik -- Syukur) 
Koko - Syukur 
Lala - saya ...
hahahahhaha....ceit ...saya bagi la nama kakak saya Tata ....
along - Tata
nanti adik dah besar dah boleh join whatsaap group 
kita bagi nama 
Kirkir -Syakir 
ngan 
Rahrah -Syairah 
pulak ...hihihihihi 

 thanks dear siblings you make my day sunshine like a diamond in the sky 

Ni la Tata ngan Abg Long ...kita kasik nama Leelee ...hahahhahaha

Ni Leelee ngan Kirkir ...hihihihihi 
o.klah tu je nak cerita .....
moral of the stories ...ceh siap moral bagai..tak menahan..hahahha
Gunakan teknologi yang ada untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan ! 
bukannya menyalah gunakan teknologi ngan benda yang tak berpaedah kekdah nya ...hihi

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Peminat Cheese !

Bismillah....

Eh..korang dah cuba ke KFC Cheewy Cheese ni?
saya dah makan 2 kali ..hihi
first beli kat KFC Brickfield dan lagi sekali beli kat KFC Bentong ....


rase dia o.k la ...nak cakap sedap sgt tu tak de la jugak .....
tapi cheese tu lebih sedap kalau makan masa panas-panas ....
kalau dah sejuk cheese tu dah tak melt ....


kepada peminat cheese ....KFC Cheewy Cheese ni limited time only tau ...
so kalau ade rase teringin ...silalah ke KFC berhampiran anda .. hihi

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Borak-Borak : Normalkah pasangan berkahwin dan isteri bekerja tidak memasak dirumah ?

Bismillah...

Hai Uols....dah tak payah nak Monday blues sangat la kan ...
nak-nak hujung tahun camni misti ramai yang ambik cuti ...
cuti direct dari sabtu lepas sampai Rabu ...wahhh...heaven la kan ...
saya tak cuti o.k...huk..huk..

saje nak borak-borak...
nak tanya pandangan korang ...yela saya tau reader blog saya ramai jugak orang yang 
dah berkahwin kan ? 


gambar cilok google : sekadar hiasan 

Normal tak kalau orang yang dah berkahwin tapi tak makan kat rumah...hari-hari bukan sekali -sekala? 
wife kerja..balik kerja dah maghrib, jadi terus makan je kat luar ....
Reason : balik kerja isteri dah penat ...suami dah lapar ...tak nak tunggu isteri memasak dulu ..lambat ...
normal ke? ke macam pelik je ? 

o.k ....untuk hujung minggu ....

makan kat luar je reason : sebab jalan-jalan pastu makan terus la kat luar ...
tak payah nak pergi pasar sume...leceh? 
boleh gitu? 

ni soalan general je ..tak de kna mengena ngan sesape... :) 
tapi kan pada pandangan saya lah....

macam tak best kot? sebab suami tak de pun merasa air tangan isteri ...
asyik makan kedai je ...saya macam tak biasa sgt sebab Mak saya selalu masak kan untuk kami ..
jarannnnngggggggggg sgt la mak tak masak seharian .......

tapi tu sebab mak housewife ...dan tinggal kat kampung ..
kalau kat bandar normal ke? 


sekian .



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

D'Arab Cafe, Jalan Duta

Bismillah...

Hai..hai..hai....hihihi...seronok hari ni tak busy sangat ...
jadi marilah kita update blog dikala hujan melebatkan diri diluar sana.. 

ni cerita tengahari tadi ... 
kami bertujuh pergi makan Nasi Arab ....
bukan main berselera timur tengah uolss..huhuhu

 ni la tempat makan kami tadi ...

kami pilih set yang ni ...set untuk 4 orang..tapi makan berlima...
kenyang o.k...kami ambik lauk campur...ayam n kambing bekk...bekkk
 pastu tambah side dish  roti ape ntah namanya...
ni pon sedap ....
 set kami makan tu dapat air sirap limau ...
self-service ...kalau nak refill pun boleh ...
pergi ambik cawan sendiri..senduk ice dan tadah la air sirap korang ....

 Close up sikit nasi kami ....
hihihi....beras panjang-panjang .......


Total harga makan tadi RM 48 +

alhamdulillah kenyang sampai sekarang ....
tapi kat tekak saya......makan nasi arab ni sekali sekala sedap la....
kalau makan selalu muak kot ..
sebab sambal dia kan tak "kaw" bak kata Nas...
Sambal dia "Buffalo" je..hihihihihi 

tekak melayu memang nak pedas sokmo ...
sambal dia macam masam-masam sikit ...

o.k ...tu je cerita hari ni ...
tata-titi-tutu- 


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Restoran Big Brothers, Kota Damansara

Bismillah....

kawan-kawan..saya nak bagi tahu ...dah tiga minggu dah saya ade bos...
huhuhu...bizi? hurm... boleh tahan jugak la...
hari ni bos meeting jadi cecepat update blog...kalau tunggu lagi..haishh..
alamat lah...hahahhaha

Ni my lovely friends yang belanja...
semperna birthday katanya ..hahahhaa...
mana ade yang lain lagi yang se-lovely Linda tu......hahahhaa..untung tau :P
dialah yang belanja saya makan ...TQ Dear BFF

jom tengok kami makan ape...
Ni bread ngan soup..
sedap....riti tu garing ....bila makan mmg terasa heaven hihi

 kemudian saya order ni lagi ...hihi..atas tu inti tuna...
memang betul..kenyang makan ni ...
kalau makan banyak2 muak sikit 
 yang ini saya punya ....makan salad je...
dalam ade ayam ngan roti ...
kenyang o.k makan ni sampai malam kenyang ! 

 yang ini Gojes punya ...
dia makan lamb....pastu suwet sgt dia tolong potong kecik-kecik untuk saya makan ...
dah siap potong mudah nak makan..hihihi
ala...sekali-sekala anje-anje o.k la kan..hihi

 Ni air kami ... 
Linda punya yang putih tu ....limau ais...
saay punya ...Peach Tea ....o.k la rase dia .. 
daalm tu ade hirisan buah peach ...
yummy ...

akhir sekali .....awek cun gojes....
thanks dear ....




sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Celebration

Bismillah.....

Monolog dalam diri
 " Eh, kenapa kadang-kadang tu perlu rase malas bila nak pergi kerja? " 
sedangkan tempat kerja saya o.k.! awesome
tengok siap ade majlis celebrate staff punya birthday ..mana nak cari  ??
huhuhu....
 Ni sume Birthday girl n boy from October to December ...
hihihi...rase macam malu pun ade dah tua-tua nak potong kek...hahahha 


makanan macam-macam ade ...
tapi ni je yang saya makan haritu :) 
Nasi Arab n dessert ....

 Buah -buahan dan beraneka dessert 
 marshmallow celop coklat tu tak sempat rase .... :'( 
dah habis ....cepat betul ... 
Pizza pun same ...tu Dominos Pizza 

 3 biji kek untuk kami ....
carrot cake, coklat cake and red velvet ....
o.k nanti ade lagi citer pasal birthday tau ...
last part ..hihihihi :P 

last part from the special one ...
tak yah nak senyumm.....yelah yang awok punya lahh... 
-____-" hihihi 


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Birthday Punya Cerita

Bismillah....

hai ...hari ni hari ke-4 menjadi 28 tahun ....ekekekekeke....
poyo je kan..28 tu dah tua lah tak yah la nak poyo sangat ! hahahha....

tau tak ..Tn.John tak ingat pun birthday saya :P pppffftttttt 
tapi saya tak kisah pun....walaupun sikit la kesahnya ..hahhahahahha
(ayat cover tak nak ngaku namanya :P ) 

sampai la petang masa dia datang jemput saya balik kerja ...
saya cakap kat dia 
"By, pagi-pagi lagi Syukur dah msg tau " 
hahahahhahah...
terus dia tanya ha..kenapa ? 
"saje wish birthday " 
along lagi lah ...Jumaat minggu lepas lagi dah wish..sebelum birthday lagi" 
dia takut nanti lupa... :P pppfffttt poyo akak weolsss tu ..hahahha

terus Tn.John cakap 
"Eh, Birthday sape? eh...eh...eh...."
tak yah nak eh...eh sangat la....banyak la dia punya eh..cubit nak ? hahahahhaa
Hey.... tak baik cubit laki!  dosa ...baikkk ...ekekekkeke 

balik tu malam dia terus lencong  Secret recipe ...
beli kek... 

Chocolate Fudge 

Chocolate Indulgence

 By pilih Coklat Fudge ...saya macam biasa Coklat Indulgence...
beli sorang satu slice je pun....
malam tu Tn.John belanja makan masakan Thai ...kenyang gila....
Thanks dear...lupa tak pe..janji ade effort nak celebrate walaupun tak de la happening kan ! 
tu pun dah cukup... ^_______^

tapi ade cerita kelakar ..sampai sekarang rase kelakar ..demm! 
hahahhaha
masa saya nak bli kek...saya tunjuk la kek tu..
pastu budak cashier tu tanya lagi ...yang mana ?
dengan confident nya saya sebut la... 
"chocolate Indulgence dan Chocolate Fiuj (fudge) " 
pastu budak tu cakap ...
"oo..Indulgence dan Faj (fudge) ..."
hahahahhaha...deng....salah pronounce ! 0_o
malu lahhhhhh banyak kali plak tu dia ulang ...
o.k Indulgence dia key in harga dan Faj ( fudge) 
dalam hati ...ko nak perli aku ke dik! hahahahhaha

esok pergi ofis siap cek pronounce kat PC ..hahahahhaha
tekan banyak kali dia asyik ulang " Coklat Faj"...Coklat Faj" 
yapedaa......Uolsss... iolsss is melayu ..
memamg kadang-kadang benda macam ni memang buat saya rase macam !
What The Fish ...benda mudah boleh salah pronounce ! 
ekekekekekkee  
bikin malu saja...bikin malu sajaaaaaaaaaaaaaa.....hahaha

o.k tu je nak story .....

sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Running Man II

Bismillah...

Kesinambungan daripada episod yang lalu ...
terhasil lah versi II macam ni ..hihihihi ...
misti tertanya-tanya jugak kan Running Man yang macam mana yang dipertandingkan
hah jawapannya yang macam ini .....

FEAR FACTOR

 dia bagi beberapa task yang kami perlu selesaikan .....selesai task dapat Cop pada kertas 
dan juga diberikan barang ...satu barang bagi setiap satu task yang selesai ....
hahaha....burok pulak tengok dah ngangkang macam tu ...
itu task saya yang buat asingkan belut dari baldi 1 ke baldi 2
dalam masa yang diberikan .....pitam belut tu kna ramas ..huhuhuh
sape suruh licin sgt !! ekekeke...sorry encik belut
Wan tu tengah ready nak sambut belut ke??? 

task berikutnya THE STAIRS

o.k ini adalah tangga yang paling curam kat bangunan pejabat ni ...!! 
mula kena turun ....kemudian sarungkan baju besar tu kepada kedua-dua peserta ...
kemudian kepitkan botol air halia FnN 1.5 Liter kat leher ...tak boleh pegang...tak boleh jatuh ...
pastu dah sampai atas minum 3/4 daripada air halia tu ...nak muntah ....
dah la air tu ber gas !! 
pastu kepit balik botol tu kat leher 
bawak turun sampai bawah ......Penat nak pitam hokey!!! 
kira turun naik tangga 4 kali ...nk tercabut lutut! 

MAKAN SAMPAI HABIS! 

sebiji tembikai ....potong 4 bahagian ....makan lah sampai nampak putih ...
Wan makan 3 slice ....saya makan satu ...huhuhu ngelat ! 
naseb baik Wan ade
kalau lebih dari masa yang dia bagi ...kena penalti ...
makan pisang 4 biji... huhuhu ..Full ! 

WATER BOMB 

task berikutnya kena lambung dan sambut belon air ...
jangan pecah ...lambung 5 biji belon ....
kalau pecah kna penalti jugak ...
yang task ni pun kami tak kena penalti ... saya lambung Wan sambut ..
nasib baik dia cekap..huhuhu

GULI DALAM AIS 
yang task ni Wan yang buat ....
saya kire je guli tu ...tapi saya tau misti kebas tangan nak mencari guli tu ...
dia kena ngam2 15 biji ..tak boleh lebih ...tak boleh kurang
kalau tak kena panalti lagi 

Fadilah pulak buat bahagian Kuiz....
dia tinggal kat library jawab semua soalan ...ade lebih kurang 15-20 soalan ...
kena jari dari jurnal ....Newsweek, times dan readers digest 
yang ni kna mainan IQ ... iolss is malas + lembap bab-bab nak cari tulisan banyak-banyak kecik-kecik ni ..
hahahahha...nasib baik Ilah ade ... Thanks Ilah 

jadi hasil kerjasama kami bertiga...kami orang first yang sampai ...
tengok gambar satu dan dua.... dewan tu kosong lagi tak de orang lain....
dia bagi sebuah jam suruh pasang.....tapi jam kami takkan lengkap tanpa bateri ...
Bateri kumpulan kami diberitahu oleh coach ada pada kumpulan 14....
kami yang sebelum ni dah juma kumpulan 14 di perpustakaan terus la menuju kesana...
saya dan Fadilah ...Wan pasang jam ...

masa ni ada konflik sikit 
tapi malas la nak cerita panjang....
jadi kalah menang adat pertandingan ...
tapi seeloknya bertanding lah secara telus dan jujur ...
baru fun!

sekian 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Running Man Versi Malaysia

Bismillah....

Ni cerita Jumaat minggu lepas....
dah sejuk baru boleh cerita...cerita tengah panas nanti 
jadi cerita ke lain pulak sebab ikut amarah kan ...jadi bila dah sejuk baru waras nak cerita...hiihhihihi ...
Misti konfiuskan kenapa nak amarah pulak? 
o.k nanti saya cerita o.k ...

 Innovation Hunt Versi Running Man 
 Peserta yang mengambil bahagian... 


semuanya ade 15 kumpulan...
setiap kumpulan ade 3 orang ...
saya macam biaas bersama partner in crime .. Fadilah dan Wan ...
masa sampai rase gentar jugak ..
sebab banyak team kan ...
pastu ade juga team officer....
tapi kami sahut jugak cabaran itew ...


Akhirnya kami dapat tempat ke- 4 :'( 
walaupun peluang kami besar nak dapat top 3....
tapi apa kan daya.....suratan takdir ....
saya terima 
walaupun pedih ku terima jua..hihihihi 


tempat ke-2 dan Winner ...

Muka-muka Juara ....
Tahniah ye korang memang terbaik...!!! 
tabik sprinkkkkkk 
kita kalau nak menang sesuatu tu kena lah jujur kan ? 
jangan menginiaya orang lain...
o.k tu je ...
karang lebey-lebey akan jadi lebih emosi ..hihihi 


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Bukit Gambang Water Park, Gambang City Resort

 Bismillah....

Hari Ahad tu sebelum bertolak balik ke KL....
kami berdua pergi lah terjah water park kat situ...
rase macam rugilah kan kalau dah sampai situ tapi tak masuk water park dia kan ...


Cuaca sepanjang kami kat sana memanglah hari-hari hujan ....
tengok awan tu ...gelap je .....
jadi bila hujan dah renyai-renyai memang tak banyak la saya snap gambar ...
takut basah skrin HP pulak nanti ...lagi pun punya la ramai ummat manusia ....
nak snap gambar pun susah sebab kna kongsi space kan ...
jadi ni je la yang ado .. :P 


 Mdm. M : "Eh...garangnya awak... jom snap gambar sesama"
Encik Singa : "Heyyyy.. you ! jangan la sandar kat badan I...berat la..senget karang dah tak Macho" 
kaakakkakakakkakaa.....
Opsss Sorry Encik Singa Gambang ...hihihi 



Hai Aishhh.......nape Comel sgtttttt ...
dia ngah excited nak mandi time ni ....hihi
tu yang snap gambar muke serius je ... 


O.k la Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Family Day at Bukit Gambang City Resort

Bismillah 

Sebelah petang hari Sabtu barulah sampai masa kami Berfamily Day ...
dua kali attend kelas...pastu petang tu ade sukaneka ....
aktiviti esprit de corps
memandangkan cuaca kurang baik...kami buat kat basement je...
risau jugak takot macam tak meriah ......

 Sekali bila dah start game..o.k lah.....
happening la jugak ...kira o.k lah untuk yang first time organize Family Day division...

banyak jugak game.....bermula dari umur 3-7 tahun...
sampailah yang ke dewasa....
untuk pasangan pun ade ....


Keseluruhan program kali ni berjaya .....
rasenya puas hati lah ....
Hopefully program-program macam ni akan diteruskan dimasa akan datang :) 



Sekian .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.