Apam titik-titik

Bismillah....

Ni aktiviti masa balik kampung haritu....
seronok dapat buat aktivit bersama adik -beradik macam ni ...
dah lama tak masak sesama ... :) 

along la masterchef nya ...dia yang cari resepi dan tukang beli bahan sume...
saya balik ..terus dia excited nak buat ...
mungkin kalau orang yang tak biasa dia akan cakap buat ramai-ramai susah nak menjadi 
coz banyak tangan ...tapi tak pe.. yang tu yang best ...sebab dapat buat ramai-ramai 


along tengah bancuh tepung ...
saya pulak ambik fon snap gambar :P 


yang warna coklat dalam tepung tu yis tau ...
saya mengaku nih tak pernah tau pun rupa yis sebelum ni macammana ...hahaha 
kesian :P 

tepung tu bancuh la sampai adunan sebati...
bila angkat dia macam bertali je tepung tu ... huhu...along la cakap macam tu ...

lepastu tutup adunan tadi ...biarkan sementara sampai yis tu mengembang ...
hahahha..sekali tengok..heh..dah terlebih kembang ....ayooooo ....
nasib baik lapik talam kat bawah .....huhu 
mengembang betul adunan kami haritu ...
sampai ter'over...ffftttttttttt -___-"


lepastu masukkan la tepung bancuhan tadi dalam acuan ...
lepastu...kami saje konon nak buat polka dot...
tapi malas pulak..so malas nak piping bagai ...saya titik je colour kat atas apam tu ...
hahahha...dasar femalas ....jadi lah hasilnya apam titik....
kalau nak makan sendiri o.k la buat macam ni ...
kalau nak jual atau nak jamu orang ...ish..kna rajin o.k...piping kan polka dot tu kemas2 

ni je bahan-bahan dia.....simple...
cara pun ade ...resepi kakak saya...tulisan ni pun tulisan dia...


sekian ... 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

3 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Nafira usof said...

sedapnyeeee..
cantek jer hasil apam tuh.
buat utk bekalan gi sekolah or gi opis pon ok jugak kan~

ArELeEz said...

apam titik2 pun bollehh..!! comel ape..??! he3..

Sara Lynn said...

owh yis tu jenis serbuk ke? biasa mak saya buat kuih guna yis yg pepejal (mcm buttercup) tu.. huhu