Dear Fog! please go away

Bismillah .....

Hujung minggu yang lalu saya balik kampung ...
ambik cuti lebih sikit boleh la lama rest kt kampung........
banyak juga yang bermain dekat kepala ni nak cerita disini ...tapi nanti lah ...
ade yang belum sesuai di ceritakan ...

ni kisah sepanjang jalan perjalanan balik ke kampung ..
selama ni saya tak pernah lagi la tengok kebakaran hutan yang sedasyat kali ni ..
sepanjang jalan banyak sgt kesan terbakar disana sini ... :( 

masa hala balik kampung tu pagi ... 
jadi cuma nampak kesan hitam kebakaran jela ...
habis bukit...hutan-hutan kecil terbakar ...patut la jerebu kat KL ni tak pernah nak elok :( 


tapi masa hala balik ...kami gerak lambat sikit ...sebab singgah sana-sini ...
jadi betol-betol tengahari panas menerik ....mmg dahsyat ...rumput kering tetiba terbakar dengan sendirinya 
antara yang besar saya jumpa nilah kebakaran nya ...
kat Teluk Intan ....lepas gerai yang jual air kelapa-lemon-laici tu ....


takut o.k..api tu cepat gila merebak ....sekelip mata dan luas dah merebak ...
pastu jalan depan lagi ...pun ade jugak kebakaran ...
betul dekat tepi jalan ...nak snap gambar takut ..sebab dekat sgt ngan jalan ... huhuhu 

bila masuk highway pun sama....
banyak kebakaran ...pokok mati yang dah kering tetiba je terbakar ...
Hai Kemarau ...cepat lah berlalu .....

ni gambar saya ambik semalam ....
pic yang ke tiga ...jarak penglihatan semakin terhad ...
mmh da tak nampak bangunan sekeliling ...

jadi...marilah pakai topeng muka ni ...
bahaya uolss jerebu kuat macam ni ..nak-nak sape yang ade asma atau masalah pernafasan ...
jaga kesihatan o.k....minum banyak air kosong ...
tengok gambar blakang saya tu ..
air satu botol tu saya akan habiskan masa berada di ofis ...

o.k ...sekian ... 

p/s : Jangan lupa doakan MH370
#prayformh370 #prayforsofuanibrahim


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

4 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Nafira usof said...

sama2 kita berdoa agak musim kemarau cepat berakhir..

semoga pesawat yang hilang dpt di jumpai..

Aminnnn~

Fazleyatul Aini said...

melaka pon hazy jugak last week tapi tak teruk sangat
tapi ada 1 hari tu, teruk jugak la. bau asap je

Kesuma Angsana said...

alhamdulillah da 2 hari hujan lebat turun di kawasan KA ni !

ArELeEz said...

betul tu! kene consume bnyk plain water utk elak dehydrate.