Puding Tembikai

 Bismillah .....

pernah tak makan puding tembikai ?
sedap tau puding ni ....rase macam gebu..buih-buih lembut macam tu ..
dulu masa sekolah ade sorang kawan ni ..nama dia Husna..kitorang panggil Una...
Mak dia kot pandai gila buat puding ni ...
sebab bila buat jamuan kelas...dia misti bawak Puding Tembikai marvellous tu ...
dan yang tu la akan jadi tumpuan semua ... huhu

pastu...setelah sekian lama...mengkagumi puding mak Una ...hahhahaha
akhirnya along pergi kelas belajar buat puding tembikai ni ...
jom kita tengok step nya ...............

Ni antara bahan-bahan yang digunakan ...

 bahan tadi dah dicampur.....dipukul sampai jadi satu adunan...
kemudian warnakan dengan merah dan simpan sedikit untuk warna putih ...
kira kulit tembikai la tu .....

 dah masukkan dalam loyang ...kemaskan sikit dan biarkan sejuk dan keras ....
kemudian telangkupkan ...macam dalam gambar 

 langkah seterusnya ....wrnakan bahagian kulit tembikai dengan warna hijau ....
pastu buat kemasan ye pada sebelah bawah.....

 o.k dah kemas...kita potong .....
kemudian letak la biji kat tembikai tu ..hihihi 
biji tu kuaci yang hitam tu :) 

o.k..siap......

balik rumah along buat sendiri sekali lagi...dan hasilnya mmg jadi ....
puas hati ..jadi sekarang dah tak kagum dah ngan Mak Una...hahahahhaa

nak tau detail bahan tu nanti balik kampung saya akan dapat kan yang detail dari along ...
ni pun gambar whatsaap along :P 

Sekian ...


5 comments:

oya said...

tak pernah pun..

ArELeEz said...

memule, ingtkn buah tembikai tu yg dijdkn puding. he3.. btw, cantik!

Nafira usof said...

fulammakkk.. tgk hasil pon dh terliur~ memang renyah jugak nak buat yer~

Fazleyatul Aini said...

selalu jugak tengok kat blog2 masakan

Kesuma Angsana said...

wah best2 !

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...