Melon Pudding again -____-"

Bismillah .....

alahai haritu kan dah ade citer pasal puding tembikai ni ...
tapi haritu along hantar gambar kat w'up ....
jadi balik kampung real saya buat o.k :P 
ecehceh...hahah tipu je sila jgn percaya 
macam teror sgt kan  ..padahal along yang wat saya tengok je life depan mata :P 


ni bahan-bahan ...
saya tak bagi sukatan yang betul o.k...sebab saya pun tak teror lagi ...
nanti dah teror ..dah muak..dah boleh wat sambil pejam mata ...
 baru boleh  share resepi  beserta sukatan yang betul .... :P 


mula-mula masak agar-agar ngan susu dan gula ...ikut nak manis macam mana...


step by step along ajarkan ....
saya letak kat blog pun salah satu motif nya bila saya rasa nak buat ...
boleh tengok balik kat sini  :) 

resepi ni pakai telur putih je tau ...
telur kuning tu simpan buat goreng :P 

sementara agar-agar larut pukul telur sampai kembang  
Kembang tu maksudnya ...
bila ditebalikkan bowl tu telur yang dah kembang tak jatuh ....dia macam buih tu ...


makesure jgn lupa letak ESEN VANILA....penting ni ...
kalau tak! mmg akan ada yang tak lalu nk makan nanti..sebab bau telur kuat ....
lepastu agar-agar yang da cair sebati tadi .....campurkan dgn telur yang dah di pukul kembang  ...
pastu cepat-cepat rata kan sekeliling bowl yang nak dibuat acuan tu ....
sebab..kalau lambat agar-agar tu da keras da x ley la nak ratakan keliling bowl
buat macam dalam gambar tu 

 lepastu dalam bekas lain ...pukul telur putih lagi bersama agar-agar dan letak pewarna kuning ...
ni nak buat tembikai kuning :) 
pastu tuang dalam bowl yang kita ratakan agar-agar mula tadi ....
jadi dah ade dua layer ....putih dan kuning 


buat benda yang sama untuk buat lagi sebiji buah tembikai merah ye ...:) 


simpan dulu dalam fridge ....atau simpan je kat suhu bilik pun o.k ....
bila dah keras ...telangkupkan ...dan sapu pewarna hijau di bahagaian atas sebagai lapisan kulit ...
ratakan ...boleh pakai pewarna cecair atau serbuk...
kalau professional ...dia pakai berus...
kami pakai jari je ..... ppppffftttt :P 


tada ...dah siap .......jangan lupa beli kuaci hitam ...untuk biji dia...
kalau tak nak kuaci pakai kismis pun boleh ..
kalau letak kuaci nampak macam dalam gambar ...
yang tu pun GAMBAR EDIT o.k ... -______-" 
sebab along tak beli kuaci..dia lupa ....hahhaha 
T____T 


sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

3 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

ArELeEz said...

melon pudding yg #halussss hokay..! ahaks3..

Nafira usof said...

comelnyeeeee.
nampak menggiurkan plak..hehehe

Fazleyatul Aini said...

kalau rajin boleh cuba
kalau la. masalahnya pemalas lipas sangat ni haha