"Tapau"

Bismillah .......

Salam Jumaat semua .....
eh....perkataan tapau ni korang biasa pakai tak ? 
saya tak pasti sejak bila perkataan ni mula digunakan 
sebab masa kecik-kecik tak pernah guna pun ....
ke saya yang ketinggalan ...hahaha kesian 

Perkataan tapau ni diambil dari bahasa campuran Melayu - Cina 
untungkan duduk bermasyarakat majmuk ni ....semua pun boleh kongsi..hihi
dari apa yang saya pernah dengar dan guna 
tapau tu maksudnya bungkus 
contoh ayat : nak makan di kedai atau nak tapau je? 
dan juga digunakan dalam situasi ni 
Contoh ayat : kereta tu ingat dia laju sgt la...ala pejam mata je aku boleh tapau dia ...
amboi bongkak nye ayat :P 

o.k dah malas nak fikir lebih lanjut ....
jadi meh la tengok koleksi makanan yang saya tapau! ...
hahahhahaha...nampak sgt da tak de modal nak update blog ....
sampai koleksi makanan yang di tapau pun boleh jadi bahan ....
ish..ish..ish .... sadis :P 

tapi saya tau korang o.k je kan ....
asalkan dapat cuci mata ngan gambar makanan ni 
betul tak ? betul tak? hihihi 

 ni breakfast .....makan campur-campur 
tengok tu nak ..yang ni nak ...jadi kita combine kan aje 


dah publish haritu ...haha..tapi sebab ikan tu nampak mengiurkan ..
kita publish sekali lagi 
-_____-" 

 nasi lemak kafe ni first time tapau ....
sebelum ni tak pernah tapau nasi lemak kat kafe tu ...huhu 
rase dia so-so je  ..

ha yang ni lunch .....
telur , pisang masak lemak dan hati masak kicap :) 
sedap 
Breakfast hari selasa ....
lempeng kelapa dan kuah roti jala .....


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

4 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Nafira usof said...

sedapnye tengok makanan kat tempat keje kawan2 blog. kat tempat keje zura nih ade 1 kedai mamak je. dapat x membayangkan hari2 makan makanan mamak selama 7 tahun?? fuhh.. sangat jemu dh nak makan~

Fazleyatul Aini said...

fuh lazat2
telur tu tebalnya

ArELeEz said...

i ols is ok jerr.. yg penting update kn.. hiks.. tp, air liur i ols abis m'jejeh2 dh nih! adeh3..

Dotter said...

Windunyeeeeeee nk share mkn sepolisterin...k bye!!!