The way I eat oatmeal :)

Bismillah....

Hai korang ...Hari ni rajin sikit so no Wordless Wednesday o.k :) 
jom sembang sikit ....
kan haritu buat pemeriksaan Kesihatan ...
ambik darah ...cek urin sume tu...so result dah dapat .....

i'm not really surprise ...sebab dah tau kan ..dah banyak kali cek ...
tapi this time rase macam ada kesedraan sivik ntah tak tau la macammana kan ...
memandangkan kadar kolestrol saya agak tinggi 
saya berusaha untuk makan oat sekurang-kurangnya semangkuk setiap hari :) 

alhamdulillah ...seminggu berhasil :) 
so sambung lagi this week 
tak tau la sampai bila nak gigih macam ni ...
orang kata kalau nak berjaya usaha kena berterusan...tak boleh hangat-hangat *&%#  ayam je ....
entry makanan tak elok la sebut benda kotor kan :P 


dapat result isnin tengahari... so malam start :) 
eh....orang kurus pun tak terkecuali tau ...so pegi la cek kesihatan anda 
 ni tak tau nak makan oat tu ngan apa...
oat kan tawar dan tak begitu enak ...
so saya cuba la apa yang boleh terima dek anak tekak ni ...
low fat milk ....honey dan kacang ...
rase dia o.k la....habis satu bowl kecik tu dalam 3 sudu besar oat 
saya tak target nak makan banyak terus..takut tak habis...bazir ...
kita kna tengok tahap penerimaan anak tekak ni macammana 


o.k..yang ni sedap ...
oat tambah sup dan jagung ...sup tu pedas-pedas, masam-masam  sikit ...
jagung tu rangup dan manis-manis sikit ...
ini saya makan dua bowl kecik ni :) 

 yang ini pulak .....Oat , kacang, Madu dan kurma 
o.k lah habis dua bowl ... 

 arrrrrr....yang ini sedap :) 
nampak tekak dah boleh terima kita makan banyak sikit 
ayam uncle bob tu kan isi je ...so carik-carikkan ...makan dengan sup ...
sedap ...
 oat dan jagung 
dah bosan makan oat berkuah ni ...
saya buat telur ikan bilis dan oat digoreng ...sedap....
 yang ni kurang sedap ...
mungkin sebab oat tu tak berkuah ...just lembik macam tu ...
saya makan tak habis...bazir je -____-"
telur ngan ikan bilis tu je yang habis ....
so yang ni jgn buat lagi dah ..out from list :P 

tapi the highest ranking of course la biskut oatmeal tu ... :P 
asyik kunyah tu je la 
o.k la tu je nak share ..


sekian 


3 comments:

Nafira usof said...

macam2 resipi jugak oat nih yer. zura pon amalkan oat jugak.. tapi selalunye bancuh dgn milo ajer.. nak makan oat ajer x leh telan pulak. bila baca n3 nih baru tau.. mcm2 resipi rupernye boleh di buat dengan oat... thanks yer kongsi resipi nih.

Zura jugak amalkan cuka kurma tau~ cuba lah minum.. mana tau boleh kurangkan kolestrol awak jugak~

ArELeEz said...

dlm bnyk2 tu, rasanye tekak leez maybe buleh terima yg oat + sup + ayam uncle bob dgn oat + telur + ikan bilis (digoreng) tuh. ok, fine! baru tau yg pemakanan oat ni buleh dipelbagaikn camnie. balik kang nak beli oat. nk mkn utk dinner. tq, ek sbb m'beri inspirasi. ;)

idzwa kamaruddin said...

tak mkn oat..