"goonch" Si ikan keli besar di Sungai Kali , India

Bismillah ....

alhamdulillah..kenyang...makan nasi ngan ikan keli goreng sambal .....
dap tau ...
sape kat sini tak makan ikan keli ?
tak yah nak angkat tangan yew....ai tak nampak pon ..hahahha
komen je kat bawah ni ye... rasenya ramai gak org tak makan ikan keli nih..
katanya hanyir la...geli lah ...
ai belasah je ...asalkan boleh diterima tekak...
almaklumlah ....budak kampung -__-"

alkisahnya ....ade suatu hari tu ...jalan-jalan la ngan Tuan John kat Ikea ..
kat atas tu kan ada Pet World ......
pastu masa kat dalam Pet World tu ..diorang pasang tibi ..
yang Tuan John sibuk dok cerita yang dia dah tengok discovery yang diorang pasang kat tibi tu ..

dia cakap orang tu jumpa ikan besar makan orang la ...
bakar mayat la ...

so ai ni eksaited la dok langut depan tibi kat Pet world tu hah ..(langut = dongak)
nak tengok betul ke apa yang Tuan John dok cerita tuh...
skali baru kjap dah diorang tukar Chanel lain la pulak ..
haish ....sakit ati taw ..

pastu ...2 minggu lpas ...setelah berbincang ..
kami berdua telah sebulat suara bersetuju untuk tambah channel kat astro...
jadi...dalam pakej channel yang kami tambah tu ade la channel animal planet ..

***********************************************************************************
suatu petang ...balik saja dari office kami telah merehatkan diri berlepak atas sofa sambil layan Animal Planet ..
syok gak tau ..dia cerita macam2...
skali tup..tup....kuar cerita yang ai beria dok langut kat Pet World aritu ...

ape lagi....trus la layan sampai abis..haah....memang btol cakap Tuan John ...
Kejadian berlaku di Sungai Kali iaitu sungai yang mengalir di sepanjang sempadan India dan Nepal ...Sungai nya cetek je..tak la dalam ...jadi ramai lah yang selalu bermandi-manda kat sungai tu ...tetapi ada beberapa kejadian misteri berlaku kat situ ...

beberapa orang yang sedang bermandi-manda disitu telah hilang secara tiba-tiba..
salah sorang tu nama dia Dil Bahada...yang lain tak ingat nama apa ntah ...
bukan orang je ...paling dasat! lembu pun ilang ....
jad..diorang pun mintak seorang ahli biologi Jremy wade untuk buat investigation...
mula-mula Jeremy saspek si pembuat angkara ialah Sang Buaya yang diberi gelaran
"Mugger crocodile" iaitu sejenis buaya air tawar ..

tapi ...sepanjang jeremy bermalam kat tepi sungai tu...
beliau tak dak nampak seekor buaya pun ..
buaya kan suka dok terdampar tepi sungai..tapi ni tak dak ...
jadi si mugger crocodile terselamat dari tuduhan tu ...

kira lama la si jeremy ni dok bermalam kat tepi sungai tu ..sampai koyak rabak baju dia weyh..
sampaikan dia rasa macam berputus asa ..tak tau binatang jenis apakah yang makan manusia dan lembu disitu .....

jadi ...bila dia pegi tanya org kampung...ada yang cerita..... masa tu ada sorang budak 18 tahun kena serang di Nagru Ghat nama dia Atal Kumar...masa dak Atal Kumar ni kena serang ada sorang org tua nampak ada raksasa yang nampak macam ""elongated pig = vavi memanjang" dan orang tu namakan "Soos" bukan sos cili ye kakak-kakak , adik-adik....

untuk pastikan ujud tak soos raksaksa nih.... si jeremy dan sorang geng bas sekolah dia Rick Rosenthal pun menyelam ke dasar sungai ...memang dalam sungai tu diorang nampak ada beberapa ekor goonch yang agak besar ...tapi tak confirm la binatang ni la si pembuat onar ...sebab binatang ni dok diam je celah-celah batu .....

jadi...si Jeremy ni rasa tak pueh hati ...dia terus dok kat tepi sungai tu dan memancing...
tapi hampa.....dia tak dapat apa-apa pun...
sampai lah satu petang !
beliau telah buat keputusan untuk membakar mayat kat tepi sungai tu dan abu tu semua mengalir dibawa air...

keesokan harinya Jeremy ni dengan gigihnya memancing la kat tepi sungai tu ...
sekali ....dia rasa tali pancing dia diragut ...putus ya tali tuh...
hoish...ganas okeh raksasa tuh...

jadi..dia pasang tali pancing yang lebih kuat dan pancing lagi ...
akhirnyaa!!!!!! dia dapat ikan ni

.
.
.
.
.
besarkan ? sungguh the raksaksa taw ....
ikan yang dia dapat tu seberat 75.5 kg ..sama berat ngan ai taw ........ewah..hahahha
gila the raksaksa ....patut la dia makan orang ngan lembu slamber dock je....aiyoo..
jadi kekeliruan mereka telah terungkai ...
rupanya betullah si pembuat onar ialah Giat Catfish that called Goonch

tengok jelah gigi dia....runcing-runcing..tajam cam jarum
mane takrabak kalau disiatnya isi.....gerunnnn...grrrrr








sekarang ni memang suka tengok National Geography ke, Discovery channel, Animal Planet, Net Geo wild ...semua tentang binatang2 ni la..tak tau knape ..rasa macam ...kagumnyaaa!!
Owh..banyak rupanya yang ai tak tau selama nih...huhu

13 comments:

oya said...

suka naw tu..baguslah pengetahuan kan..

Lya Colours said...

haha saya nama je ada channel animal planet la discovery bagai, haram tak tgk

eh sy suka ikan geli jugak! nak2 kalau masak berlada. fuhhhhhhhh

cik bulan said...

eeeee..gelinya tgk ikan tu..*meremang*

LiYaNa.MaZLaN said...

takutnya tgk ikan tu... besaunya...

tp nafsu kpd ikan keli tetap hadap.. hahaha...

Miss Nurul Atikah said...

besar nyeeeee... boleh wat kenduri tuu..

~AmyLiana86~ said...

amy suka ikan keli berlada..kalau keli yg dia tangkap tu xlalu nk makan..gila gedabak beso..hhuhu

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@oya eksaited nak tengok ....dengar cite org je tak best

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Lya Colourshahah....kalau ade masa try tengok..best tau

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@cik bulangeli??? ni misti tak makan ikan air tawar ek?

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@LiYaNa.MaZLaN tulah..ikan besar makan orang..haish ...bahaya..kalo kecik kita yang ngap dia..hihi

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Miss Nurul Atikah haah...slalu kenduri tumbang lembu sekor ni ikan sekor pun dah cukupp :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@~AmyLiana86~ haha..mau beribu lada diperlukan..hihihi

BENA said...

kite tak makan ikan keli . tapi abah ngn adik kite makannn . heee ;)