Litar Pintas @ Short Circuit

Bismillah...

owh...macam biasa... cerita lama yang diperam baru nak cerita hari ni .. :P 
minggu lepas kejadian ni sebenarnya ....
waktu petang ...kilat sabung menyabung kat luar rumah ...
saya dan Tn.John pulak dok berehat kat rumah sambil makan kek coklat ...

tetiba dengar orang jerit ...
"rumah terbakar...rumah terbakar "
ape lagi....terus bangun ... iolss is gelabah sikit ..
sape tak takuit oiiii kalau rumah terbakar kan ? 
jadi terus masuk bilik sarung baju yang sopan sikit dan cari tudung .....
pastu keluar rumah tengok dah ramai yang berkumpul ...

Owh...bukan blok rumah kami yang terbakar ....
blok sebelah ... Ehhhh...tapi yang terbakar tu kat luar rumah my FIL dan rumah kt bawah rumah myFIL ...
kira 2 buah rumah la....OMG...tapi yang teruk tu rumah bawah 

 gambar ni kat sebelah rumah myFIL...
tak lah teruk sgt ...wayar tu meletup kuat ...
pastu terbakar sikit kat situ ... 

hah.. yang ni teruk... terbakar habis...api menyambar2
tapi nasib baik dapat di padamkan .. dan masa tu hujan turun dengan lebatnya 
lepas kami masuk dalam rumah ... bomba pun datang berlumba-lumba ..hihi
ade sebuah je pun bomba yg dtg tu :P 
tapi masa bomba sampai dah tak de api dah ...
jadi bomba datang cek dan letak tali rentang DANGER tu jelah ...

akibat daripada litar pintas ni ... 
api nan-hado ....dan air pun nan-hado..sebab mesin dalam tangki air pun tak dapat berfungsi ...
lepas seminggu diorang dah repair sume dah o.k....

kami (saya dan Tn.John) buat conclusion litar pintas ni berlaku sebab 
ramai sangat dah yang pasang aircond kat blok tu ..
setiap rumah 2 bijik aircond ...pastu tak buat balik pendawaian yang bersesuaian ..
blok rmh tu dah 24 tahun kot ...kabel lama...(yang kabel kecik warna hijau hitam tu) 
mna la nak mampu tampung capacity yang besar ...
tapi ni kami jela yg buat andaian ...pihak bomba tak tau la pulak 
apa yang diorang simpul kan ...huhu :P 

o.k sekian ... 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

4 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Sara Lynn said...

abg bomba hensem tak? hehehehe

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Sara Lynn hensem apenya? pok cik...pok cik belaka dah ...hahahha

~AmyLiana86~ said...

lor bahayanyer..taktu tul kalau umah terbakar nie..tu la..bahaya kalau guna volt berlebihan..dorg ni men sambung je kan..huhu

ArELeEz said...

betul3! kat area perumahan leez ni plak klu musim panas mmg selalu black out. we ols pun syak sbb dh ramai psg air cond. lps tu, psg non stop sbb panas kn..