Luahan hati pembonceng Motosikal

 Bismillah...

jadi rase macam nak jugak luahkan perasaan ...hahahha
perasaan yang emo ye ... Emo di pagi Jumaat? ayo... ini kurang enak sebenarnya 
tapi xpe kita niat nak bagitau sebagai pengajaran .. huhuhu
kalau tak sanggup nak baca .... klik pangkah dan tunggu next entry ya  .. :P 

untuk makluman...
 kenderaan utama yang saya gunakan setiap hari adalah motosikal ...
Red Arrow cuma guna bila nak jalan jauh atau balik kampung saje ..
Tiap hari pun pergi kerja naik motosikal..
bukan ride sendiri ye ... Tn.John yang hantar dan ambik saya setiap hari ...
oh...untungkan? hahhahahahha 

jadi setiap hari saya berdepan dengan kerenah pemandu di jalan raya kat KL ni ...
setakat tengok side mirror kena langgar tu dah biasa sgt ... 
kalau mat rempit diorang mmg tak peduli... main selit2 pastu selamber je langgar side mirror org...

tapi nak-nak lagi pemandu yang x fikir tentang orang lain ...
dia ingat dia naik kereta dia je bayar road tax ... orang naik motor x bayar road tax ? 
bukan semua penunggang motosikal tu mat rempit ye !! 
jadi dia tak bagi lalu tengah2 line putih time JEM? 



eh...hello ... orang naik motor pun bayar road tax bukan je untuk lalu kat laluan kecemasan je ...
kami yang naik motor ni pun ade hak nak lalu kat jalan raya ...
kalau tak duduk betul2 ikut line ...
kalau macam kami ...kami...... mmg bagi hon dulu ...
yela kita faham kadang-kadang orang naik kereta ni tak perasan kereta dia berenti kat line putih tengah-tengah tu ... atau pun dia dok sibuk main hp...atau dok layan anak-anak
atau dok sibuk makan dan minum dengan enaknya sambil menikmati aircond....
 jadi kita hon baru dia sedar ...
tapi ade jugak yang spesis tak sabar ni ...
dia himpit tengah-tengah line putih tu sebab senang nak tukar lane la konon bila lane sebelah tu dah gerak... 
signal haram tak bagi ... 
(ini terjadi masa jalan jem... KL kan always jem) 
padahal tindakan dia tu x mendatangkan apa-apa keuntungan pun...
jalan JEM... ko tukar la lane mane pun ko tetap tak gerak ...
jadi ape salahnya kalau bertimbang rasa sikit ....
bagi peluang motor yang kecik di tengah panas atau hujan ni nak lalu..
bila nak tukar lane tu tengok side mirror ke belakang dulu..ade motosikal tak?
kalau tak de bagi signal...pastu .... hah... ko masuklah..orang pun tak marah....

kami yang naik motor ni pun kalau boleh tak nak langgar hata sentuh sikit pun kereta korang ..
yela risiko jatuh  dan cedera tu lebih pada kami yang menunggang ni ...
kalau langgar side mirror nak-nak naik motor dua orang mcm kami mmg susah nak imbang kot ...
tapi alhamdulillah selama hampir 5 tahun ulang-alik pergi kerja naik motor tak pernah lagi la
kami ni langgar side mirror atau kereta orang ....tengok lah..hampir setiap hari ade 
disebabkan kemalangan kat KL nih...

paling dasyat pun Tn.John sepak bumper kereta orang ade lah ..
 (giler ko tu memang dasyat sebenarnya ) 
hahahhaha... sebab ape dia sepak ? 
sebab kereta tu langgar traffic light ...pastu kami dah gerak slow la masa tu ... 
ade kat tengah simpang tu ..kereta tu slow  tapi still bergerak nak langgar kami ...
terus dia angkat kaki...bumppp... kena sedass... baru reti nak berenti ...
padan muke..kereta belakang sume dah hon.... 
dah tau ko langgar traffic light ... pastu moto dah start jalan.. ko stop la dulu kat tengah tu ...
traffic light tengah hijau kat sebelah sini ... ko berenti kat tengah tu xde sape la yang nak langgar ko ...
bangang betul... kereta tu sebuah TEKSI ... 

kami pun bila naik kereta selalu tengok orang naik motor... 
kami cuba bagi ruang kat moto tu ...elak dari himpit motor tu ...
kami pun ade kereta ...naik kereta ... jadi kami tau perasaan org naik motor ni ...

hah ..hambek ..ni lah luahan perasaan pembonceng motosikal macam saya...
hahahha...sekian.. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

5 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Rozita said...

boleh tak nak tulis besar2? SETUJU!!!

:: Mrs.Eady :: said...

benar sekaliii!!

~AmyLiana86~ said...

betul3..kadang2 yg main masuk je lane org sakit ati..huhu

LYAfrina said...

betul tu.. byk kes penunggang motor jd mansa disebabkan kecuaian kenderaan lain...

ArELeEz said...

sila b'timbang rase di jln raye. sbb sume org nk smpi ke destinasi dgn selamat.