Jambatan langit Langkawi ( Langkawi sky bridge) -Day 1

Bismillah 
Jambatan Langit Langkawi ialah jambatan kabel berbentuk cancang yang melengkung,
ianya dibina khas untuk  pejalan kaki...
tak de lagi rasanya yang naik basikal mahupun motosikal kat atas ni ...haha tak kelako o.k ! 
 yela macammana semua tu nak sampai ke atas ni sedangkan orang pun kena naik gondola!
 maybe kalau boleh sampai atas ni roller blade atau skate board je
tapi berani ke? terluncur laju karang tak pasal-pasal ke laut Andaman nanti? Siapa nk menjawab tu yongg oi 
eeeeee... xley bayang ...hahaha 

dengan panjang 125 meter di ketinggian 700 meter (2,300 ft) dari aras permukaan laut
 jambatan ni dibina di puncak Gunung Mat Chinchang Pulau Langkawi, 
dan ianya hanya dapat diakses oleh Kereta Kabel Langkawi.

Bila tengok gambar ni rasa macam tak percaya je dah pernah jejak kaki kat sini 
cantik kan view ni? subhanallah 
macammana proses pembinaan jambatan ni memang tak boleh nak bayangkan 
sukar kot? tengah hutan? daki gunung? akhirnya dapat lihat keajaiban dan keagungan ciptaan Allah dari atas jambatan tergantung ni 

untuk sampai ke jambatan ni kami naik cable car dari platform kedua sampai la ke puncak gunung 
nak naik betul-betul ke puncak sila lah panjat anak-anak tangga ye 
kat atas tu boleh perasan la pokok-pokok semua renek-renek je 

ramai orang masa kami sampai tu 
dekat level 2 lepas naik tangga nak ke puncak gunung ada kiosk2 jualan 
kat situ Aisyah belanja aiskrim..
perghh nyaman sehh..dah berkicap panjat tangga dapat aiskrim pulak..
thanks a lot dear 

kemudian nak ke skybridge ada dua cara ye...
kalau ada yang gagah perkasa, berstamina lebih atau berbatery energizer boleh lah turun ikut trek yang disediakan...trek skytrail macam trek hiking tu 

turun situ free je..masa nak masuk tu kalau tak silap kena bayar RM5.00
tapi bagi kami kak long-kak long kawasan yang lemah lembut lagi gemalai 
tak larat nak jalan ikut trek hiking tu ...hahahha 
jadi labur la RM 15 untuk naik skyglide


tapi nak naik skyglide ni punyalah hazabibah
hahahahha
lama nak pitam menunggu ...hampir sejam setengah beratur 
mana tak nya ....benda alah skyglide tu ada sebuah je...itu lah yang turun ambil orang kat bawah 
itu jugak la terkedek-kedek naik atas turunkan penumpang dan naikkan penumpang baru 
memang siput sedut la kan...satu trip turun naik tu ada la dalam 35-40 minit
beratur dari atas tangga sampai la kebawah 
berakor tapak kaki oooiiiii 
hahahahha 
kesian orang yang dukung baby...memang bertabah habis
boleh merendang la pokok yang berakar kat kaki tu baru la merasa naik skyglide :P 


turun je skyglide...terus disapa budak-budak photographer 
ohya..setiap kali sampai kat satu platform 
memang ada photographer akan ambil gambar 
terpulang pada kita la nak beli atau tak gambar yg diorang snap kan 
harga boleh tahan la...kamera nak naik gunung katakan ...muahahha 
sebab gambar ni so nice kita belilah buat kenang-kenangan


ini lah antara view yang ada kat atas tu 
subhanallah cantik sungguh cipataan Allah 
tapi waktu tu pukul 3.00 p.m panas la sikit 

hihi kepada yang acrophobia macam Mc Leen tu gagahkan diri je la
jalan pun tunduk aje macam anak dara lalu depan bakal mertua...hahaha...matiklah mak nak....jgn marah arrrrrr nasib ada Mc Chah tolong pimpin..baik-baik jangan tersadung kaki mat salleh pulak...ngeeee
😂😂

Dekat atas jambatan langit ni (melayu sgt word tu) hahah...
bila jalan terasa bergoyang-goyang 
Memang acah-acah berani jela...jangan nk buat berani lompat atau lari....
gigil lutut oii...

Ini kami ambil gambar kat penjuru platform....
nak fe feeling titanic pun datang ngan kak long-kak long kawasan je..
x dapat la ..kalau bawak Tn.John boley la kan...

First time tengok bawah rasa nyilu jugak la dalam perut ni.....
sayupppp nya ke bawah..haha tapi kalau x try hari ni bila lagi kan?
Kata mungkin sekali seumur hidup?? Hehe
 ayuh cabar diri jadi berani sikit..
kata kak long kawasan ceitt....hahaha 

Haaaaaaaa......ini bukan kak Long kawasan lagi dah....dah buat kawasan sendiri nama nya ni...
haha...gigih la baring atas cermin tu? 
Hailahhhh....perangai tau adik-adik sy ni...
hehe ada foreigner yg lalu lalang tengok je gelagat kami....
 Xpe la sir..bagi la peluang..bkn selalu nk datang sini kan? 

Si Alia adik Suzie ter touching plak tengok kakak dia baring atas cermin tu...
sayang kakak yong dia la tu....hehe 
No worries syg...kakak yong awak super strong girl...

Oleh  sebab gambar ni dah terlepas bas 
Patutnya tempek kat entry sebelum ni...
Kita tumpang la tempek kat sini....

Nak sambung cerita lagi panjang pn rasa x selesa sgt...
tgh sedang idea muncurah-curah Tn.John sampai awal plak nk ambil sy balik kerja...
jadi gigih tak gigih la sambung update thru phone....

Motif? Sebab nk settle update cepat supaya boleh berangan for next trip..hehehe 
Padahal sehari pn belum habis cerita trip ke Langkawi ni...pppffffftttt 


O.k sekian.. 
Happy reading ..

5 comments:

Siqah Hussin said...

Bestnya Langkawi!! Pernah pergi skybridge sekali je. Itu tempat wajib pergi kalau ke Langkawi. View cantik 😍

Addleen Aminudin said...

Acrophobia? Apekah? Ado sajo namo ku naik..hahaha

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Siqah Hussinyup betul tu...rugi kalau dah smpai Langkawi x pergi situ...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Addleen Aminudincer pi google..ngeeee..org kuat haruslah kna up nama dua tiga kali..hahaha

ArELeEz said...

owh.. adventurous nye..! owh.. syioknye..!