kerabu maggi - Yum mama

Bismillah 

Bila kita dah janji kita cuba lah tetapi ye 
haritu janji nak buat entry kerabu maggi ni kan 
kami masak kerabu maggie ni masa buat pot luck kat ofis ...
senang sangat nye pun alahai ...hahaha celur-celur dah siap 
yang penting rasa dia kick o.k 

bahan utama yang kena ada of course la maggi nya ...maggi ni maggi siam tau 
bukan maggi cintan ke, mamee ke ruski ke ...no no no ...
kena buat pakai maggi siam ni 
 maggi ni Mc Leen ngan Puan Fae beli masa diorang outstation kat Kelantan 
banyak jugak la diorang beli ...haritu kami buat dalam 6 bungkus 
tak sampai sejam...licin licau ...hahaha sape lambat selamat kelip mata ajer la tengok bekas kosong 
sambil tu pasrah la menangis dalam hati ...kalau ada maggi cup pergila campur air panas 
hirup diam-diam kat depan PC ye.....wakakakakkaa 

saya tak de tulis resepi tau ...sebab kalau nak resepi kat google pun banyak ..hahaha 
ni just nak cerita sikit-sikit sesedap rasa je 
mula-mula rebus dulu seafood yang dah dibasuh dan dipotong-potong ye 
ni dah siap cuci dan potong kat rumah ...tak sempat nak defrost kita rebus ajer lah...
udang, sotong, kalau tak de pakai aje sosej ngan crab stick pun sedap jugak 
tapi nak kick kena pakai seafood la barulah ummpphhhh 

 ni kita tambahkan minyak ikan dan asam limau ...
kalau nak pakai liamu real pun boleh......bila pedas campur ngan masam 
barulah THAI ....bergabung meletup 
kalau perut tak tahan selamat lah...
selamat bertenujanji dengan bilik kecil dan terpencil tu lah ye 
hihihihihihi 

 haaaa... see udang dan sotong berenang riang ria kat dalam periuk tu 
air rebusan seafood tu buat penambah rasa juga 

 ha..... tu dia mek tukang masak ...hihi 
yang lain tukang tengok , tukang sibuk dan tukang rasa hihi 

bila seafood tadi dah masak ..kita keluarkan dan masukkan maggie siam pulak 
rebus sampai maggie tadi masak ye ..
maggie ni special la ...walaupun dah siap maggi tu tak kembang tau macam maggi biasa 
still kenyal dan elok jeeee tak mngembang berubah jadi mee atau laksa hahahhahaha 

 bila dah masak asingkan ye maggi dan kuah 
kuah tu kita guna sikit je 
kerabu maggi tak makan berkuah macam maggi kari atau asam laksa tu 
dia just letak kuah sikit jeeeee...buat basah-basah maggie je 

kemudian rebus sayur mayur pulak 
kalau tak suke sayur macam-macam masukkan yang kita suke ajer laaaa 
saya suke letak baby tomato tu ..sedapppp 
masam-masam manis je bila makan  

 kemudian gaul sampai semua bahan sebati....

tadaaaaaaaa...dah siap 
kerabu maggi ala Thai atau dikenali dengan nama Yum Mama 
kalau pergi boat noodle boleh try ye Yum Mama 
sedapp dan yum mami..eh..hahah yummy sebenarnya 


sekian. 


4 comments:

Mommy Cici said...

nampak sedap. tapi kalau pakai megi lain tak jadi ke T_T

mana nak carik meggi tu kat sini

ArELeEz said...

air rebusan tu nk kene letak ape2 pes ke? sbb kaler dia cam tomyam.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Mommy Cici kata nya macam tu lah kalau pakai megi biasa tu tak dapat real la...kat boat noodle ada jual ni kalau nak try ..kalau tak kna pergi pantai timur laa..hihi

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@ArELeEz air rebusan tu kita masukkan separuh perencah megi tu