Langkawi Skycab 11 Jan 2017 - Day 1

Bismillah 

Maaf lah kawan-kawan cerita Langkawi ni mungkin akan sampai bersiri-siri 
cannot move on lagi ni ...haha 
kalau boleh setiap moment kami #bertujuh tu nak catat kat sini 
so kalau ada yang rindu boleh baca...auchh..touching plak kan  ppppfffttttt
tisu please :P 

selepas kami bersantap di Gerai Laksa Pulau sebab Laksa Ikan Sekoq tak buka 
kami pun waze la jalan ke Langkawi Skycab..
cuaca cun...tak hujan tapi panas terik tu standard la Malaysia kan ?
kalau nak sejuk kena pergi oversea...hihihi

saya memang membayangkan Langkawi Skycab ni tinggi 
saya pernah naik Cable car kat Genting 
masih boleh terima la ketinggian nye tu ...
kalau ada kuda ke, harimau ke masih boleh nampak dari atas 
tapi yang ni saya tau tinggi je tapi tak dapat bayang situasi nya ...
walaupun dah google before pergi...masih nak jugak rasa sendiri baru boleh bagitahu apa rasanya 

 Dari Langkawi airport tu korang waze je ...
nanti setiap simpang akan ada signboard 
tak sesat lah..walaupun jalan dia mendaki bukit dan agak sempit ...
jangan pandu laju-laju sebab banyak monyet kat tepi-tepi jalan 
nanti lepas simpang belok kiri jumpa kawasan parking yang luas(gambar no.4) 
parking kat situ 
dah betul dah tu ...walaupun cable car tu akan nampak kecik dan seperti masih jauh 
memang selamat menapak lah ye ...hahaha 

sebelum mula susun tapak jom selfie sikit..hihi 
karang dah sampai dah mula berkicap ...nak selfie pun tak lalu...hahaha 
(berkicap - berpeluh) 


Perjalanan menyusun tapak akan melalui kawasan-kawasan ini ye 
jalan je cuci-cuci mata ada banyak kedai-kedai sepanjang jalan ni 

 yeahh..dah sampai ke Skycab...lepas beli ticket masuk Q kat dalam 
aisyah jeling ape Tu ? :P
masa ni memang tengahari...1.02 p.m 
 beratur panjang nak naik cable car ni 
Nina jangan la tido dalam senyuman kjap lagi sampai la turn kita naik Cable car ..hihihi 
sabar sikit ye :P 
ha..... tu dah sampai ...cable car ni bergerak dia tak stop tau 
hati-hati melangkah naik 
kami nekad je naik 7 orang satu cable car ...hahaha 

 hoi..syuppp nyeee rupa-rupa cable car ni mendaki ye ...
bukan jalan mendatar pada satu ketinggian 
phewwwww....lagi tinggi dia naik lagi kecil rumah kat bawah tu lagi ngilu tengok ke bawah 

Mc Leen tu kena paksa ...haha dia tak nak naik ...phobia pd ketinggian 
tapi dia sahut cabaran naik juga...so dia la yang berani sebenarnya 
berani mencabar diri ....walaupun tunduk rapat ke lantai 
awak tetap ada tinggi di angkasa Mc Leen oiii....hahhaa
dah-dah tak payah nak sengih-sengih depan pc tu nampak kat Cik Aini pecah rahsia iols..hahah

Pengunjung akan diminta masuk ke dalam gondola yang mempunyai 6 tempat duduk. 
Gondola ini tidak berhenti, jadi pengunjung mesti segera menaikinya dalam tempoh masa yang sesuai. 
Gondola ini selamat digunakan dan tidak olang-aling atau berayun. 
Mungkin rasa gementar sedikit ketika tiba di menara pemindahan. 
Gondola akan tiba di puncak pertama yang jauhnya 1700 meter dan tingginya 650 meter dari aras laut. sayuppp oiiiiiii 
.Kemudian sambung perjalanan lagi 450 meter panjang ke atas 
dengan kereta kabel lagi untuk puncak sebenar Gunung Mat Chinchang. 
Pengunjung akan dapat merasai perbezaan suhu, kelajuan angin, titis hujan, kabus dan kelaianan jenis pokok dari setiap ketinggian.

 walaupun sempit dan tinggi ianya masih x menghalang kami untuk merakamkan memori ni 
simpan gamabr ni sampai ke anak cucu korang ....
bukti dah pernah naik Gunung Mat Chinchang dengan perjalanan sejauh 2.2 km 

walaupun dinyatakan Gondola ni selamat dinaiki, tidak bergoyang 
tapi kalau masing-masing sihat waalfiat yang naik 
pastu buat perangai berjalan-jalan dalam gondola sebab 
nak cari posisi cantik untuk ambik gambar 
Gondola akan bergoyang o.k...ahahahahha 
rasakan sebab sendiri yang buat 
orang naik duduk diam-diam awak gigih berjalan dalam tu -____-"
sorry ye Mc Leen kalau rasa tak selamat ...hahahah 
sekali seumur hidup mungkin? 
haruslah ambik gambar buat kenangan 
masa naik Cable car ni ada 2 kali hentian
masa naik semula gondola nak ke hentian kedua...boleh pulak slipper si Elena tersangkut kat pintu
hahahahha...haishh
risau jugak pintu tu terbuka ngerii oiii
dah la setiap kali gondola tu nak turun dari platform
masa tu mmg scary sebenarnya....nanti ngko akan rasa bergoyang yang teruk pastu ..
pupp dah turun tergantung-gantung kat tali ....haaaaaaaaa
cube la bayangkan ....hihi
ni masa balik ...masa balik decide utk separate
3-4 so gondola akan lebih stabil ...hihi 
dan bagi la peluang orang ketujuh duduk dan menikmati permandangan 
kalau naik 7 orang ...seorang kena berdiri ...suzie yang berdiri..kesian dia 
dia pun bayar yang sama jadi bagilah dia duduk juga...
kami bertiga ....tumpang satu couple ni bersama 2 baby comel ..

so total 5 orang o.k la selesa...
diorang 4 orang naik next Cable car ....
gambar ni pun couple tu yang ambilkan  

o.k sekian ..



6 comments:

0ne_Rose said...

Excited pulak tggu next episode.. hik3.. konon2 xtahu next storyline.. muahahahaha

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@0ne_Roseyeayyyy ada komen ..hihihi :P :P :P

Aiezza Sue said...

sekali seumur hidup...hehe, akak ponnn, dh penah naik sekali..biar merasa, makin tambah umur ni makin menjadi pulak ngerinya..tapi tengok orang naik..ada datang teringinnya pulak :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Aiezza Suehehe tula..sekurangnya akak org tanya pernah pergi x? Kita pernah naik walaipum cuma sekali.

Addleen Aminudin said...

Berkicap??? Hahaha sapokah yg berkicap tuh??

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Addleen Aminudinhanya jauhari mengenal manikam...hanya yg makan cili akan rasa pedasnya...hahahha padahal diri sendiri pn habis berkicap...haha