Kerja

Bismillah....

ni sebenarnya entry motivasi buat diri sendiri ....
kenapa la kadang-kadang memang saya terasa macam kerja saya sekarang ni
ermmmm...... macam tak kena dengan jiwa ..
hamboii bukan main kan ? bukan apa....

kalau boleh kita nak bila kita bangun pagi rase berkobar-kobar nak kerja...
siap pun rase semangat je ...
dalam kepala dah plan dah nak buat apa kat ofis tu kan ?
dah nampak dah kerja apa yang perlu diselesaikan ...

tapi sekarang ? nan hado .... sedihkan T___T 
bangun pagi ...malas ? siap-siap pun rase kosong je ....
tak de pun kerja dalam kepala.....lenggang kangkung je 
yang ade pun ....cuma " bertekad untuk jawab call dan bantu dengan sebaik mungkin "
sebab sekarang ni call banyak giler masuk kat line saya ni -_-"


kerja terlalu banyak pun membebankan ...
Kerja tak de pon membosankan ...
kerja yang bagus ialah kerja yang sentiasa ade dan cukup dengan waktu bekerja ...
saya pernah rase ni masa praktikal dulu...
best giler kerja......yelah budak praktikal diorang ajar macam-macam...
jadi campur-campur tu yang ade je benda nak buat ......

mungkin bukan kerja yang jadi faktor utama ... 
tapi saya rasa Persekitaran kerja kot?
hurmmm...entah la konfius ....
sebab apa saya cakap persekitaran ? sebab....
dulu masa saya kerja kat TNB ....saya tak macam ni ...
walaupun saya ulang-alik kerja jauh ....dari Ampang ke PJ ..
kena keluar seawal 5.40 pagi setiap pagi .....pergi kerja tak de access internet 
tak de bilik just duduk kat cubicle je .....tapi saya rase seronok ....
saya ade kerja yang dah dirancang siap-siap dalam kepala ...
skop tugas sama je ...tapi keadaan sekarang rase menyedihkan ...

rasenya lately ni saya rase macam tu sebab bos tak de kot ...banyak beno kot nya ??? 
bos cuti nak berpencen....jadi nak tunggu bos baru lambat la sikit ....
tak pe lah Ros...tabah kan lah hati ....
cuba apa yang boleh untuk cari rezeki yang halal o.k ...
be positif think positif .....tarik nafas...hembus...

pagi ni saya dah alih  susunatur kabinet kat ofis....
xde la kabinet sgt pun...sofa ngan mesin fax je kot? 
harap-harap rase bosan dan stress tu dapat di hilangkan ....
chaiyokkk...chaiyokk.... 

saya fikir sekarang ni ......
Bukan mudah nak dapat kerja sekarang ni ....berapa ramai graduan yang menganggur ?
yang terpaksa kerja yang tak kena dengan taraf pendidikan ?
kalau KAU malas kerja...ramai lagi orang diluar sana yang nak kerja kau sekarang !!! 

Kerja malas? gaji nakkkkk? tolong ikhlas buat kerja 
supaya gaji yang kau terima tu halal dan diberkati................Insyaallah ..


Sekian . 




4 comments:

Lya Colours said...

saya tak ingat baca ke tengok rancangan motivasi kot. dia ada cakap kalau kita dah macam bosan dengan environment kerja tu, misalnya la, cuba buat pembaharuan atau penambahbaikan. contohnya, kita tukar susun atur barang2 atas meja, letak pokok hijau ke. macam pokok yg letak dlm air tu, pokok keladi ek yg senang tumbuh tu kan. pastu letak pic ke. buat note2 yg bg semangat then lekat ke. apa2 daya kreativiti yg boleh menggembirakan

cheqna said...

ginilah...memang itu adalah normal...atas kita r camana nak atasi semua ni...
ada masa memang kita akan rasa down sangat..malas sangat..macam tak tahu nak buat apa...

Sara Lynn said...

self actualization.. good... negative to positive.. awat susah sgt linda oii... T_________T same like me lol

ArELeEz said...

frankly speaking, keje leez skang xselevel my background education. tp, alhamdulillah.. leez adore sgt keje ni. cuma bile ade kwn2 seangkatan yg show-off asik dok up diri sendirik, rase meluat of course la ade kn.. @ the same time, rase kerdil plak bile dibandingkn. but, be +ve! ade hikmah di sebaliknye & allah tau ape yg t'baik utk hamba-Nya.. ;)