Lauk berbuka lagi

Bismillah....

Maleh beno rasenya nak mengira dah berapa hari puasa 
sebab tu tajuk lauk berbuka je ..hahahha 
selalu kan orang letak tajuk IFTAR hari keberapa 
ni ntah lauk hari apa dah tak ingat 
ni lah dia bila femalassss sgt nak update blog :P 

 Ni bawal 3 rasa ....tapi banyak nya rasa pedas je..wakakkaka 
kemungkinan cili lebih dari bahan lain kot ...
pastu kuah kering ...tuang atas ikan je dah habis ...
lain kali kna lebihkan dan cairkan sikit kot kuah tu 

 kangkung lagi ....huhu...kangkung dah 2 3 kali menjelma
mmg dialah sayur yang win setakat ni :P

 masak lemak pisang ni sedapppp..yang ni beli kat kafe ofis
Tn.John tak makan masak lemak gini ..so iolss jela yang makan 
gurrllpppp...telan ailio la tengok sambal udang petai ni 

setakat ni jela menu berbuka kami 
dah seminggu kan kita puasa? hari ni hari ke-8 
harap dapat terus berpuasa dan memperoleh keberkatan di bulan yang mulia ni.

sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sahur

Bismillah.....

haritu cerita pasal lauk berbuka....
so lawan berbuka haruslah bersahur kan? saya sahur makan simple-simple juga
menu wajib ialah ikan masin dan telur mata....
bila ada rasa masin ika masin tu baru lah menaikkan selera sikit 

 kangsung goreng ni pun benda simple
siapkan bahan hujung minggu time nk masak 
ley campak-campak je...
ayam goreng kunyit.....
masa sahur kalau bahan dia lebih kurang sama itu adalah mudah ..hahah
jadi ayam kunyit kita makan kering je kan 
so untuk kuah kita buat la ayam paprik

amatur gini lahhhh...masak cincai-cincai je 
asalkan perut tak lapar o.k la 
ada tenaga nak berpuasa 
alhamdulillah ........

sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Cerita IFTAR

Bismillah....
wah meriah tengok blog orang lain cerita lauk berbuka...
kagum jugak balik kerja sempat lagi masak 3-4 jenis lauk...
hahahha.....
kami berdua makan simple je untuk berbuka
tak de nak berdessert bagai ...berbuka makan nasi terusss....
senang ... 
 sejak puasa ni belum lagi la jejak ke PARAM/BARAM .....
tak sanggup nak berenang dilautan manusia 
pastu pulak belum tentu lagi makanan yg beli tu sedap 
lagi takut kalau tetiba keracunan makanan pulak sebab makan makanan semalam 
yang dipanaskan dan dijual semula keesokan harinya ....

jadi kami berbuka sangat simple ...hahahha
cukup ada nasi seorang sepinggan, lauk , kuah dan sayur ....
senang nak bela kan ? ekekkekekke
bila sampai minggu Tn.John kena kerja malam ...
lagi la hectic dan memenatkan ....berbuka pun kat ofis je -______-"
alahai cepatlah minggu ni berlalu 
lauk makan kat ofis simple macam tu je 

padahal kalau kat rumah pun simple jugak ...hahhahaha yapedaaaaa...
tapi ni memang xde nak berhidang bagai ....
makan buat alas perut je 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Memancing dan Misteri Si Oren

Bismillah......

Baru taip satu perkataan dah menguap-nguap? tu tandanya apa?
adoiyai ..sshhuuuhhhh....pi jauh-jauh wahai femalasss...hahha
ni berlaku masa balik kampung haritu jugak 
cerita lama satu persatu baru nak keluar dari gobok ....lol...-___-"

petang tu ayah nak pergi memancing 
dia tanya nak ikut tak ?
saya tanya Tn.John dia cakap o.k jom....mak pun nak ikut sama 
cantek ramai sikit .....

lokasi memancing tu jauhhhhhhhhh  kedalam rupanya 
bukan jauh dari rumah ....
tapi jauhhhhhh masuk ke dalam hutan ...
45 minit perjalanan dari jalan utama melalui jalan batu kelikir 

 sampai je kat tepi laut tu senja pun dah berlabuh 
terus ambik fone snap ....ingat kan nak la ambil gambar tepi pantai 
tapi sampai pun dah malam ...hurmm mmg tak laaaa...

 ayah dah turun nak menjala udang buat umpan memancing 
kami tunggu jela kat atas batu ..hahhaha
sambil sembang-sembang dengan mak 


 saya nak jugak turun ke tepi pantai....
tapi pantai dia tak landai ...so naik la atas balik...
mak ngan Tn.John dok melepak kat atas nun...



dalam 30 minit ayah menjala ....ayah naik bawa hasil tangkapan 
banyak jugak ...hahha iolss is teruja la jugak 

 ayah naik mandi salin baju dia nak sambung memancing pulak 
mancing duduk dan tunggu je.....tak la sesusah menjala udang 
kena masuk dalam laut ...meranduk air malam-malam 

 Hasil tangkapan menjala selama setengah jam...
 Udang yang hidup ayah masukkan dalam bekas yg ada oksigen ni 
nak pastikan udang tu hidup untuk umpan ikan 
mata udang malam-malam bercahaya tau 
nampak yang merah-merah tu 

 ada macam-macam saiz udang 
selebihnya ni boleh balik makan kat rumah 
buat sambal udang potai pun sodap...

ni salah seekor ikan hasil tangkapan ayah
ikan ape ni ek? hahahha 
tak kenai la 
saya kenal kerapu, kembung,selar,  siakap, kerisi,keli,talapia 
 dan yang famous-famous je 
ppppppfffffffffftttttttt -_____-"

sambung lagi....
ayah mula nak memancing kami pula dah nak balik.....
tak boleh tunggu ayah mancing sampai lewat pagi..oii tak tahan ngantokkkk 
jadi saya , Tn.John dan Mak pun balik bertiga..ayah tinggal la dgn kereta dia 
kami pergi dua buah kereta 

masa dalam perjalanan......
tiba-tiba ada seekor kucing warna oren melintas 
kucing kembang! comel dan besar dari Si Hanna 
alahai, apa lagiiiiiiii .......Tn.John cakap cuba kamu panggil dia ...
Tn.John memperlahankan kereta 

saya panggil dari dalam kereta yang bertutup sbb pasang aircond...
dan kucing tu berhenti berjalan! 
OMG....saya eksaited la....dah nak buka pintu pergi ambil kucing tu 
sekali mak saya cakap 
"Jangan la angah!,mana datangnya kucing cantik macam tu ditengah-tengah hutan ni ?"
waaaaaaaaaaaaaaaa...terus macam tersedar ...hahaha
OMG..OMG....OMG!!!
meremang oiii ....
betul la mana ada rumah orang dalam hutan ni 
pastu kucing tu tak mungkin sesat sebab dia nampak bersih cantik dan terurus ! 

Tn.John terus drive kereta balik rumah ....
waaaaa...takuit la pulak bila teringat ...hahhaha
kucing siapakah? 
Abang Long cakap ntah jelmaan? ke Kucing Bunian ? 
hahahha

adoiyai nasib baik sangat mak saya ada 
kalau kami berdua memang saya dah pergi ambil dah ....kakakkaka


Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Mee kicap, Ipoh

Bismillah....


Hai korang ..apa khabar puasa o.k? 
ke ada yang terlupa termakan-terminum? hahahha...
biasalah awal Ramadhan ...terpenat tu lagiiii la perkara biasa ...

so, hari ni nak berbuka makan ape?
meh nk share satu kedai makan yang saya pergi masa kat Ipoh 
nama kedai makan tu ialah :


Mee Daud Mat Jasak
alamat : 

Jalan Datok Onn Jaafar; 30100 Ipoh, Perak
Near superkinta (Jalan cockman), IpohPerak, Malaysia

 ha..inilah rupa mee tersebut.......
mee...ada kuah hitam (kicap la tu kot)
pastu sambal,taugeh bawang goreng dan daun bawang
simple je... but it taste o.k

 zoom sikit......
saya rase mee ni memang rasa dia lain daripada yang lain...
unik ..tapi nak cakap rase dia terlalu sedap tu tak la ...
dari 5 saya boleh bagi 3 je....

 kelainan nya ada sup...
sup ni sedap la ..ada rasa ..tak de la tawar semata
isi dalam tu banyak dan harga berpatutan !

ni senarai harga dia.....
komen saya kedai makan ni jika dibuka di premis yang sesuai mungkin akan lebih maju
sebab tempat kedai ni sekarang sempit...kecik je ruang makan
pastu betul-betul tepi substation TNB
bahaya sikit la....

tapi kalau dibuka disebuah kedai misti dah tak dapat harga makanan macam ni lagi
yela nak bayar sewa sume....
untuk elakkan customer tak bising dan repeat datang
kualiti makanan misti A++
rasa tu dari dulu sanpai bila-bila maintain sedap dan tip top ...
mahal pun orang tetap akan datang cari
percaya lah .....saya pun pergi cari....google , waze bagai :P
hahahah


Sekian .





Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Seni Lukisan Dinding, Ipoh

 Bismillah.....

Last week balik ke kampung ...ziarah family sebelum menjelang Ramadhan 
alangkah seronoknya kalau dapat tinggal kat sana tak payah balik KL lagi..hahhaha 
bila Ramadhan menjelma macam ni lagi best kalau kat kampung 
boleh makan ramai-ramai ...sahur ramai-ramai 
makan masakan mak...hahhaha 

Sekarang ni kat KL makan la dua kerat...
"aku pandang kau -kau pandang aku" sighhh...bosan..hahha 
pastu pagi-pagi pom-pang-pom -pang kat dapur sorang 
kalau kat kampung ley masak ngan Mak ...
ala...pom-pang kat KL bukan la masak pun!
takat panaskan lauk berbuka ,bancuh air, masak nasi dan goreng telur.. itu jeee ..hihi

 o.k sambung balik pada tajuk....
masa hari sabtu tu ada urusan sikit kat Ipoh
jadi kami pun pergi la berempat .....
saya, Tn.John, Along (kakak) , dan Abg Long (abg ipar) 
dah alang-alang sampai ipoh...jom la jalan-jalan sekali 

nak tau lokasi boleh refer kat sini 
 saya memang suka seni lukis ni ....masa Tn.John Park kereta nak pergi makan 
saya ternampak gambar kat bawah ni ...
terus teruja ...hahahha sebelum pergi makan dah cakap kat Tn.John 
lepas makan please nak snap gambar kat street art tu...
nasib baik dia cakap o.k hahha
apa yang kami makan nanti sy update entry ye .....

lepas makan apa lagi terus la ajak along pergi ambik gambar ...
nasib baik lagi sekali kakak saya ni melayang je ...hahhahaha


 model tak berbayar ..ekekekek 
boleh buat teman pose-pose ambik gambar memang menjadik laa...
tengok sana nak snap ...tengok sini nakkk...acaner? hihi

 "Aneeeee...teh tarik 'kaw' bungkus ikat tepi satu" 
hahahhaha

 Jom ambik gambar 'Ane' jangan nak kerek sgt la...hahhaa
"meh I tolong pegang cawan u"...kakakkakakak ..
poyo je :P 

"dik bisik gapo tuh? cer cerita sikit deh" ....
"Shhhhhh...jangan bgtau dia" 
ngeeeeee -___________-"

jan-jan jala...jala itik jala ayam
berapa lubang kancil seratus lima puluh...

siapa tau lagu tu? cer sambung? hahahhaha

ps : Selamat menjalani ibadah puasa ye korang
jika ada tersalah tulis, terkasar penulisan saya mohon maaf dipinta.
Sekian ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Office made Miang Kham

Bismillah...

Hihihihihi...belum apa-apa dah 'hihihi' bukan pasal apa...
rase terkagum jugak mula-mula rasa benda ni....
nampak rupanya macam biasa aje....nampak macam pelik pun ada 
tapi bila masuk je dalam mulut ...

OMG..OMG...OMG ...

ni Office made bukan home made!
sedap rupanya! patut la K.Ana sanggup masakkan kami bahan-bahan ni 
Linda yang pernah makan pun cakap sedap 
dia dapat rase pure dari perlis....ni makanan yang berasal dari Thailand 
sawadikap kap kunkappppp...hihi 

 mula-mula bungkus ya jgn tak bungkus.....
Kak Ana yang masak sos tu so dia try dulu dan tunjukkan cara makan 
eksaited kot ....campur semua bahan ...bungkus tambah sos NGAPPP ! 


rasa dia memang meletup-letup dalam mulut o.k 
rase krupp-krappp kacang tu ..pastu masin udang kering , masam limau, pedas cili ..
eh secukup la rasa diaaaa.....

 hambik kau bila dah makan susah nak berhenti....
hahahhaha....
ntah dah berapa round makan ...sedapppp 

ni lah antara bahan-bahan nya 
tambah sos je...resepi sos pi google ye..jangan malas...

Sekian...

hahahhaa.. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Cerita MAKAN!

Bismillah.......

Pagi-pagi ni sesape yang belum b'fast saya belanja ye..
tapi belanja gambar makanan jela..hahha menaikkan sslera sikit :P 
hahhaha....kalau ada yang buat puasa ganti....maap kan saya 
tapi pagi lagi o.k la kan ? 

 ni makan masa kursus Komputer.....
kursus untuk exam..tapi tak tau la boleh lulus ke tak ! 
-_________-" femalas nak study kalau lulus tu nasib lah tu ....hahahha

 kursus 2 hari jadi belanja pic makan tengahari untuk 2 hari ...ekeke
nampak beno modal nk update blog tak de :P 
gulpp....tengok nasi ala-ala nasi arab ni telan ailio balik...
sedap..nasi badam rase lemak-lemak ...haishhhhh 

haaaaaa..... ni nutella cheese cake Ajib...
sedapppp .....tapi 'p' dikurangkan sikit sebab saya tak boleh makan banyak..manehh :P 
hahhaha

Ha..tengok tu gambar slice of cake tu ...
nampak yummylicious kan ? 
elok je bila potong ..untung saya dikelilingi Ofismate yang pandai masak dan rajin buat makan-makan 
hahhahaha....



Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Rescue Johny a.k.a Che Mat

Bismillah.... 

Cerita ni minggu lepas punya .....pagi tu sampai je kat ofis jumpa linda dekat lobi 
nampak je muke saya dia terus cakap 
"ada anak anjing la dekat tangga, kesian"

masa tu sy nak rush b'fast dengan Tn.John ..memang dengar sekali lalu jela 
tak hadam pun..kakakkakaka 
tapi masuk je ofis tengok kat group wasap pun Linda ada tunjuk gambar sekali 
skali tengok kesiannya misti kesejukan semalaman tido kat situ 

jadi pagi tu dalam pukul 10.00 macam tu kami turun la pergi tengok 
 memang dia anjing ..binatang yang haram 
tapi dia juga makhluk Allah dan berhak untuk dapat kehidupan kat Dunia ni 
sedih pulak hati tengok dia ...kotor...sejuk ...dan dia baik! 
kami pergi dekat memang dia tak kacau tak gerak pun 
cuma sayu hati saya dari redup pandangan mata dia 

 kami bagi dia makan ayam goreng dua ketul dan saya kebetulan ada kibbles performance kucing 
saya bawak jela untuk dia makan...
kami juga bawakan bekas minuman untuk dia ....kat tangga tu panas 

 bila pergi dekat lagi la sedih ....
kaki dia patah ....teruk! alahai ...be strong doggy 
saya namakan dia Che Mat ...tapi kami rasa sesuai panggil Johny ..hahahha 
hentam la labu....asalkan ko selamat 

 tengahari tu kami pergi lagi bagi dia makanan...dan kami bawa Anand (ofismate)
nak minta tolong buangkan plastik yang tersangkut pada kaki dia yang patah tu 
sebab ms pergi pagi tadi nampak dia nak buang plastik tu tapi tak boleh ...

bila tengok rupanya plastik tu lekat dekat celah kuku dia yang pecah 
memang susah nak buang .....nasib baik kebetulan ada seorang lelaki India ni lalu 
dan dia tolong Anand buangkan plastik tu 
bila kami datang Cik Mat ni akan goyangkan ekor dia..huhu 
sedih pulak ...sensitip sgt la pulak phuiii ...hahahhahah 

muke dia nampak macam happy je plastik dah tak de :P 
(paham sgt la ko kan muke happy anjing cemana) 
hahahhahahhahah

actually masa hari first Linda nampak Cik Mat ni dia dah cuba contact sesiapa yang boleh rescue Cik Mat 
tapi masa haritu memang tak ada orang yang free boleh datang rescue dia 
gigih Linda post dekat facebook .....
dia pun ada contact dengan President  Malaysia Independent Animal Rescue 

Keesokan harinya Cik Mat masih ditempat yang sama ....
kami pergi berdua bagi dia makanan .....saya tengok dia batuk-batuk 
Ya Allah kesiannya ....misti la kesejukan malam tadi hujan 
masa tu berharap sangat ada yang sudi tolong ....
anjing ni bukan anjing liar ....kalau tengok rasenya dia ada tuan sebelum ni 
anjing cantik ...kalau elok dijual harga dalam 2-3K jugak 
ni dah sakit terbiar 

tapi tenghari after lunch hour saya tengok dia dari atas ofis...dah tak de ! 
masa tu berharap ada yang datang rescue .....tapi masih risau dia jatuh dalam longkang ?
atau ada anjing liar datang kacau? 
saya dan linda turun ke bawah cari bawah tangga....dalam longkang semua tak ada ...
dalam masa sama ada orang yang contact Linda nak dtg rescue Cik Mat 
tapi kami tengok dia dah tak da dan dah bgtau orang tu Anjing tu dah tak de kat situ 

:( 

petang tu dalam 7.30 malam hujan turun...saya turun pergi cari dia dengan Cik Addleen 
tapi tak ada ...kesiaannya ..hujan lebat mana la dia tido 
:(  :(  :( 

10.36 pagi hari ketiga kami dimaklumkan dia telah diselamatkan ...
Alhamdulillah.....syukur :) 
dan orang yang selamatkan dia tu namanya Casey Cpangaok Zaman 
 kami diberi gambar ni
 :)   :) :) 
thanks a lot for giving better life for this cute Johny a.k.a Cik Mat 


Sekian kisah Johny a.k.a Cik Mat ....
akhirnya setelah dia diselamatkan barulah kami tahu dia sebenarnya seekor BETINA
hahahhahahahha

jadi kena la tukar nama Jenny :P

Ohya..kalau anda rasa ingin memberikan sedikit bantuan kepada Insan-insan berhati mulia ni
boleh la hulurkan sedikit bantuan bagi meringankan beban
dan memudahkan mereka membantu binatang yang terbiar ...
apa salahnya rezeki yang Allah kurniakan kita kongsi sedikit dengan yang memerlukan
tak banyak sorang 2 ringgit pun dah boleh bantu..diorang bukan just tolong Anjing..kucing pun ada



sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.