Pak Cik Teksi

Bismillah ....

nak tau tak ..kat sini sedang hujan ..
bila hujan perut pun lebih giat berkeroncong ...
kenapa ye ?..huhu
untuk elakkan mata pulak tertutup...jadi update lah blog ....
teringat suatu hari tu ...
saya naik teksi...
pak cik teksi tu lelaki melayu ..
saya anggarkan umur beliau dalam lingkungan 60 tahun kot ..
berdasarkan kecengkungan (cengkung)  dan raut wajah dia... 
maybe la...tak tau la kot mude lagi tapi kerja keras tu tak pasti lah ...
Sepanjang perjalanan dia diam je ..
saya pun diam je ...bagus 
saya rimas kalau orang tak dikenali nak banyak2 tanya  

jadi masa dah dekat nak sampai ....saya tengok meter RM 11.50
jadi bukak purse ...Alamak...
.
.
.
.
.
.

Bukan duit tak de ...ade ..tapi duit besar RM 50.00
series tak perasan yang saya tak de duit kecik..
matilahhh..kat teksi tu siap ada lagi tulis 
"Sila sediakan wang kecil sebelum naik" 
aduii camno nih...serba salah den ni hah....
terus cakap kat pak cik tu 
"Pak cik, Maaf saya tak ada duit kecil" 

sekali pak cik tu cakap 
"orang selalu macam ni , dah nak sampai baru bagitau ...hishhhh
nasib baik ini hari pak cik ada duit tukar "  bunyi macam marah je :( 
terus dia hulurkan RM40.00

dalam masa yang sama 
saya menghulurkan wang RM.52.00 

pastu laju-laju saya cakap ..
"Pak cik tak payah la bagi baki RM.0.50 tu .."

hahahhaha...takot kena sound lagi...lagi pun bulan ramadhan ni tak pe lah 
buat baik sikit kan ? 

pastu sebelum turun saya ucapkan 
"Maaf ye pak cik, terima kasih"

suara pak cik tu tetiba jadi baik je ..
"tak pe lah , sama-sama" 

moral of the story .... 
" api jangan simbah dengan minyak o.k ....panggil bomba soh padamkan " 
hahahahhaa..sekian cerita dogeng petang-petang hujan . 

Sekian . 

2 comments:

~AmyLiana86~ said...

nasib ada tukarkan..huhu..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

huhuh.. nasib lah dapat pakcik garang, nasib baik pastu ok