Tutorial : Chat Box


Bismillah ...

Baiklah..atas permintaan sahabat blogger yg dah lama saya kenal ..
iaitu Cik Amy eh salah (kenal dari Cik jadi dah tersasul la pulak kan ? :P )
jadi Mawar pun buat lah entry khas ni untuk Amy yaaa..

Step 1

first step klik kat Cbox
kemudian sign up o.k.

pastu dia akan hantar notification kat email yang kita masukkan tu ...
bukak email dan klik pada link yang diberikan .
pastu log in guna username dan password yang kita sign up tadi
pastu fill up apa yang dia request : contoh nya URL blog.

Step 2

untuk masukkan emoticon yang kiut -miut tu pulak
klik : Options
Klik : Smilies
akan keluar page yang macam ni

langkah seterusnya

Step 3

yang no 1 (code) boleh cipta ayat atau simbol yang kita nak
contoh simbol : =P , =D, ;) :) dan sebagainya
contoh ayat : senyum, lompat, goyang dan sebagainya
untuk yang no .2 (URL) boleh klik kat sini
dah pilih gambar
klik pada gambar dan copy direct link gambar tersebut
Kemudian paste pada no 2 (URL)
buat la seberapa banyak yang kita nak ..
bila dah masukkan semua emoticon yang kita nak tu ...
klik kat yang no.1 (none)
dan pilih Customs (No.2)
pastu jgn lupa klik Apply (No.3)

kalau banyak emoticon yang nak dimasukkan sampai tak cukup row yang dia bagi ..
klik kat new row (no.1)
akhir sekali klik Save Changes (No.2)
o.k now nak masukkan Chat box kat dalam blog pulak...

Step 4
klik pada Publish

akan keluar page macam ni

Copy code yang dia bagi
pastu boleh ikut step yang ditulis kat bawah code tu ...
atau

step 5 : Install your Cbox

Copy code yang diberikan
sign in blog kita
Klik Design
Klik add gadget
kemudian klik HTML/Java Script
paste code dan save the changes

Done !!!


Sekian .


4 comments:

~AmyLiana86~ said...

tenkiu mawar...nanti amy buat yer..thanks sgt2..hehehehe

Nur-nba said...

Tutorial yang sangat bagus untuk beginner..Blog ni cantik dan suka sangat dengan header tu.. ~Salam perkenalan.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@~AmyLiana86~ Selamat mencuba amy ...:) harap mudah follow tutorial ni :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Nur-nba Hai Dear, salam perkenalan.. :) Thanks ya

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...