Asrama...

Bismillah...

masa balik kampung hari tu ...sembang dengan adik-adik..
syakir dan Syairah ...
diorang dua-dua cakap nak duduk asrama ...
saya pun ape lagi ..cerita la pengalaman masa kat asrama...
saya start duduk kat asrama since Form 1...
masa budak-budak lagi la kiranya ...

adik saya yang Syakir tu darjah 4 dan Syairah pulak Form 3...
Syakir nak duduk asrama kat Sekolah Kebangsaan Gangga...Syairah pulak 
Sekolah Menengah kat Parit ...sibuk nak ikut cousin dia Gha ...
boleh ke diorang ni nak duduk hostel? risau jugak la kan...

dulu masa saya kat SMKRS, Beruas seronok la jugak ...
kat asrama tu kes buli memang tak de ....
cuma buli kecil-kecilan tu ade la...huhu
al-maklumlah budak tingkatan 1 masa zaman saya sekolah 
tak sama ngan tingkatan 1 sekarang ...
bukan main advance ...tingkatan satu dah pandai nak melaram , 
dah pandai make up pergi sekolah??..huhu
(ni ternampak masa balik naik bas minggu lepas...lepas turun bas express...
naik bas biasa nak balik rumah..nampak budak nak pergi sekolah petang 
naik bas make up2.....hishhhh 

dulu buli kecil-kecilan yang saya pernah rasa 
@ saya tadah air dalam baldi nak mandi ..datang kakak senior ..slumber je mandi guna air yang saya tadahkan ...alahai..kena tadah air lain ...
@ saya letak baldi kat shower tempat mandi...pastu masuk toilet dulu ...
sekali keluar toilet ...kakak senior dan tolak baldi saya ketepi dan mandi kat situ siap basuh kain bagai ..terpaksa la tunggu sampai dia habis mandi dan basuh kain.
@kita dah kemas katil...tarik cadar tegang-tegang ....balik sekolah je katil kita dah bersepah...ade orang tidur atas katil kita ...mmm..redha jelah....huhu
@nak pergi beli roti kat orang yang jual roti naik motor tu ...
kitorang panggil Pak Cik Bhai ...
diorang malas nak pergi ..semua pesan kat kita suruh bli itu ini ....

ha..ni jelah antara buli kecik-kecilan tu ...
tak de hal la ...ni tak menyakitkan pun...bila teringat lagi best ade la...hihihi

pastu bila habis PMR masuk sekolah teknik ..
memang lah tak de buli ni lagi dah ....masing-masing dah besar ...
jadi ..jgn la risau kalau nak duduk asrama...
pandai-pandai bawak diri ..Insyaallah menyeronokkan bila tinggal kat asrama dengan kawan-kawan....

ade kawan nak study sama-sama...nak buat kerja sekolah sama-sama...
pastu masa study dah ditetapkan...

waktu Prep pagi : 9.00 -11.00 (sekolah petang) 
waktu Prep Petang : 3.00 -5.00 (sekolah pagi) 
malam : 8.30 -10.30 
bila tengok gambar-gambar kt atas tu ...
mmg teringat sgt asrama SMKRS...
sebab memang lebih kurang mcm tu lah rupa Dorm kami ...
ade pertandingan hias-hias dorm ...
best sgt...

pada saya, tinggal kat asrama ni mengajar kita 
untuk ikut peraturan dan lebih berdisiplin...

tapi pape pun bergantung pada individu itu sendiri..
kalau jenis degil tak de maknanya nak berdisiplin...
jadi trouble maker ade lah...


Sekian. 




3 comments:

Lynnda said...

Alhamdulillah la akak2 senior kt SMRA Repah, N9 dulu x de buli2. Cume kami dulu budak wanted, mase sekolah agak nakal. Rindu zaman dok asrama dulu. :p

~AmyLiana86~ said...

amy duk asrama masa uitm aritu jer..masa tu homesick kat sebulan..huhu..

pernah duk asrama masa sekolah teknik..masa tu da form 5..xde buli2 la tp homesick punya pasal seminggu je lekat asrama..pahtu berulang.hihi

Doy said...

ros...best kan kat shariman...aku baca blog ko ni tegelak2 aku ingat cite2 kat asrama dulu..hahha