Buat Ice Cream pakai ais kering ?

Bismillah ...

eh korang pernah tak dengar atau tengok orang buat aiskrem pakai ais kering?
saya first time tengok kat Cineleisure, Mutiara Damansara ...
kat tepi eskalator depan kedai kasut tu ...
mulua-mula macam kagum je ...
dia buat aiskrem berasap-asap...
macam megik gitu ...cepat pulak tu ...


pastu kali kedua tengok kat Youtube ...yang student College Taylors 
kagum betul...pastu kali ketiga tengok kat blog blogger femes Cik Epal 
macam teror arrr tengok diorang buat ice cream sepantas kilat cenggitu ...

tapi saya ade sedikit kemusykilan ..
eh Ais kering atau dry ice tu boleh makan ke?
macam bahaya je benda alah tu ? 
sbb ais kering bukannya dibuat dari air macam ais biasa...
tapi dibuat dari gas...gas karbon dioksida kan ?
biasanya orang buat efek berasap-asap tu yela pakai ais kering ...
dan orang guna untuk proses pengawetan jugak ....
...kalau pegang ngan tangan nanti macam ade kesan terbakar ....
macam sejuk sgt rase digigit-gigit 
bahaya tu ..jadi macammana pulak bila ianya dijadikan aiskrem?

ade yang pernah cuba ke aiskrem dari ais kering ni ?
cuba cerita rasenya macammana?
kalau tak bahaya ..saya pun teringin jugak nak rasa ..
huhuhu ..

Sekian 



3 comments:

CikZaniff said...

xpenah dgr pon..tgk pon apatah lg..hihi

LYAfrina said...

lya pon bru tahu y ais kering leh dibuat aiskrim..eyh.cam bahye je.. sbb aiskering tu org guna utk bekukan kan?

Afiqah Anuar said...

dear, tu yg buat ais krim berasap2 tu bukan guna Ais kering, tu guna liquid nitrogen. ais kering smmgnya bahaya kalau pgg lagi nak makan.