Ulat Tiket

Bismillah ...

tadi terbaca kat Metro pasal Ulat Tiket kat Pudu Sentral ...
pastu terus teringat masa balik kampung minggu lepas tu 
bukan kat Pudu Sentral je ade ulat tiket ...
kat hentian bas Jalan Duta pun ade ...
eh..yang dok tanya-tanya follow kita nak bli tiket tu kan ulat tiket? 
ke ulat tiket tu yang jual tiket xde kaunter ? 
tak pe lah..tapi ni cerita orang yang dok tanya nak pergi mana?
pastu follow dari jalan masuk sampai la ke kaunter tu ....


hari tu masa sampai je kat situ ...
terus ade yang tanya ..nak kemana? bli tiket kat sini..kat sini ..
dah rimas dah...

ade la sikit kebaikan ade nya diorang ni ...
sebab kalau nak cepat dia dah siap bgtau tiket bas yang kita nak tu ada kat kaunter tu ...
jadi tak payah nak pergi setiap satu kaunter tanya ade tak tiket ...

tapi dengan adenya diorang ni ..
dok tanya -tanya pastu follow kat belakang kita ...
memanglah merimaskan 
pastu yang dok bertanya tu budak lelaki yang tunjuk gangster ...
cakap kuat-kuat ...kalau kita buat tak layan dia sound nya kita ...

ade pakcik tu kesian..
saya tengok je ...pak cik tu baru kuar teksi ...
budak laki ni terus serbu tanya dia..
pak cik tu pulak terus dia angkat beg letak kat kerusi 
tanpa menghiraukan budak lelaki tu ...
budak tu sound 
" Eh orang tua ni...buat 'Ek' (eksyen) dia je...sekali aku tangan kan karang baru tau 
kita punya "Ek" pulak....."

Pak cik tu tak salah pape pun...
yang diorang sibuk dok tanya dia apesal? 
dia tau la nak cari tiket dia sendiri?
ntah dia dah bli tiket pun ...
ke pak cik tu mmg dah kurang pendengaran ...
tak payah la ko nak tangan kan dia pulak...
haish...

jadi jalan mudah ..nampak je diorang tanya ..
cakap je "saya dah ade tiket, thanks"

dia pun tak marah dan tak kacau kita lagi ..

Sekian. 

4 comments:

Sara Lynn said...

saya dtg sini nk tgk bas je.. xnk beli tiket.. ekekkekeke.. boleh cenggitu? =p

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Sara Lynnkalau kamu yang pergi mmg dia cakap "sayanggg..nak pergi mana? meh abg blikan tiket " serius..saya ade tengok dia cakap macam ni ritu ...

Lynnda said...

Scary kan ulat tiket yg mengganas smpai ikut-ikut belakang kita.

LYAfrina said...

tp ttp kna hatikan dgn dia org