Petua di dapur 1 : Cara mudah kopek Udang dan Merangupkan ayam goreng

Bismillah ...

o.k..tadi ade terbaca beberapa petua hebat didapur...
untuk entry Jumaat pertama 2013 ni ...
meh kita share sikit Petua-petua menarik ni ...
azam 2013 nak buat entry2 yang lebih berfaedah dan berguna untuk semua..
tak de la merapu je khennn ...:P


Cara mudah kopek Udang 

Memandangakan Tn.John suka sambal udang ..
saya selalu lah jugak 'berurusan' dengan udang-mudang ni :P
mmg kurang gemar kopek kulit udang...
dah la kat kepala udang tu tajam..kang tercucuk-cucuk jari-jemari tak runcing iolss ni..huhu 
kalau nak mudah kopek udang...
uolss campurkan sedikit garam didalam semangkuk air...
kemudian rendam udang tersebut selama 
10-15 minit...kemudian kulit udang tersebut akan lekang dari isi..
jadi tak de lah susah bebeno nak ngopek udang nyerrr...



Merangupkan ayam goreng 

suka tak makan ayam goreng ? 
kan selalu kalau kita masak ....katakan lah kita goreng ayam dulu..
pastu baru masak nasi...buat sayur..buat kuah ..
ayam tadi dah sojuk dan jadi macam kurang rangup kan ? 
Tn.John selalu pesan..goreng ikan ke..ayam ke..last sekali ..
sebelum makan ...maknanya angkat dari kuali ..
panas-panas ..rangup-rangup tu terus dia nak makan...
tak nak yang dah sojukkkk tak rangup tu ...#layankan aje lahhh..hahaha

o.k Petua nak bagi ayam tu still rangup walaupun dah masak lama ..
Menurut buku yang saya baca ...caranya ialah dengan : 

masukkan sebiji telur ayam semasa menggaul ayam bersama garam dan kunyit ...
nanti bila nak gaul ngan tepung pun jadi lebih mudah...
tepung dengan mudahnya akan melekat  pada ayam ..

tulah kata buku yang saya bace ...
kalau nak pastikan betul ke tidak...
silalah cuba ...

sekian ..

4 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

glup!terliur!

Kesuma Angsana said...

tq share petua tapi for KA untuk udang biasanyer belah belakang badan buang isi otak tu n masak terus hehehe

fathiahRAIHANA said...

fuh fuhhh suka jugak sambal udangg :D dan tak suka jugak kopek kulit udang. heee

Lynnda said...

Sambal udang memang sedap! Lagi2 sambal udang tempoyak campur potai.. Terbaik!!