Bersama Ustaz dan ustazah semanis kurma ^__^


Bismillah....
alhamdulillah semalam dapat berjumpa ngan ustaz dan ustazah
program manisnya kurma ini Semanis Kurma
masa ustaz ngan ustazah ni bagi ceramah,
diorang ade jugak sebut pasal kumpulan sepah tu,
Diorang suami isteri memang terbaeklah..
kata ustaz, diorang tak kisah sebab ianya untuk kebaikan....

tau ke program Semanis Kurma tu?
Setiap malam Khamis
Jam 10.00 malam

antara yang ustaz dan ustazah sampaikan semalam
ialah Amalan 10s
bukan amalan 5s yang kat office tu
tapi 10s untuk jadi orang yang berjenama
meh nak share 10 perkara tersebut :

Salam, Senyum, Syukur, Solat,Sabar,
Sungguh-sungguh, Sayang, Sakaratul maut, Silaturrahim dan soleh/solehah

nak suruh ulas satu persatu memang tak dapek la ..
tak pandai nak ulas ..huhu ..tapi masih ingat antara apa yang ustazah Siti Nor Bayyah ulas ialah mengenai salam...

Beliau ulaskan dalam cerita pendek ini:

ada la 3 orang sahabat nabi datang berjumpa baginda, datang yang pertama memberi salam Assalamualaikum Ya Rasulullah
lalu baginda menjawab saalm dan berkata 10 markah untuk kamu
datang yang kedua memberi salam
Assalamualaikum warahmatullah Ya Rasulullah
lalu baginda menjawab saalm dan berkata 20 markah untuk kamu
manakala datang yang ketiga memberi salam
Assalamualaikum warahmatullah Hiwabarakatuh
lalu baginda menjawab saalm dan berkata 30 markah untuk kamu

jadi faham tak kenapa yang ketiga dapat lebih ?
Sebeb beliau memberi salam dan mendoakan 3 kebaikan
faham kan ?

tengok kadang2 org kita bgi salam ...
asemekom...la ....as'kum la, a'kum je...yang lagi teruk dengar mekom jom..
ish..mane la nak dapat ape macm tu kan ...

jadi, kalau nak bagi salam...
sebut dengan sempurna dan kalau boleh sebut semua..
biar la panjang sekalipun


setakat ni tu je yang dapat saya kongsikan kat sini,
nanti kalau tetiba teringat apa yang disampaikan tu kita share lagi k ...


Dua orang yang kat tepi tu anak ustaz dan ustazah :)
yang ngah kira duit ni pembantu ustaz dan ustazah ...

Beli sebuah buku ni :) mudah-mudahan beroleh manfaat darinya ...Beli jugak minyak wangi ni ...
Minyak wangi ni telah dibacakan doa pendinding :)
ada dua versi ..yang ni Hawa dan satu lagi Yusuf dan Zulaikha kalau tak silap


Yeaaa..sempat bergambar kenang-kenangan dengan ustaz dan ustazah Semanis Kurma ..










Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

8 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Lya Colours said...

kita pon suka tgk rancangan semanis kurma tuh. walaupon kita belok kawen lagi (tsk tsk tsk), tapi bgs untuk info boleh apply in future. kan kan kan.hihi

AI said...

- wahhhh...MB pon dah mcm ustazah...hehe

cheqna said...

yang penting....MB..baju kita samaaaaaaa
huarghhhhh
wah..beshnya dapat jumpa ustazah ni...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Lya Colours apa salahnya tengokkan...walau pun tak kawen lagi ...bnyk info berguna tau ..:)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@AI hihihi...ustazah celop2 je nih :P :P

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@cheqna yeke sama cheqna? hahhahaha....bgos2 nanti bila2 bley pakai sedondon :P :P ...mmg best dia cakap ade aura :) :)

syu said...

saya suka penampilan ustazah semanis kurma tu...kemas jer...

CuTeMiUt78 said...

skee gak tgk semanis kurma tu... wah seronok dpt jumpa ustaz ngan ustazah