Header Transparent


Bismillah ...
Hujan la kat luar ...
mata jadi berat ..
dan perut berdondang sayang ...huhuhu

tapi janji misti ditepati ...
"lembu dipegang pada tali, manusia kena pegang pada janji kan ? :P "
o.k ...memandangkan dah janji ngan cheqna dan Lya
nah ..ini dia tutorial Header transparent versi mawar berduri

kalau nak versi orang lain , boleh tengok disini
Junk street
She is ummu
The Beauty of silence
Belog Vs Diary

mungkin tutorial diorang lagi mudah difahami :) :)


First sekali
Sila download ini :

Photoscape
Gimp

kalau dah ade , tak payah download lagi dah o.k
lepastu cari font yang cantik2 kat sini :

Freefont

bila dah dapat font yang cantik ...save dalam satu folder katakan " folder x "
cari pulak apa-apa gambar yang anda minati
seperti :

gambar sendiri atau boleh jugak ambik dari google
pastu save dalam" folder x"

pastu bukak la gimp
klik Open macam kat bawah ni
klik " folder x" tadi
klik pada gambar font yang dah di save tadi
kalau nak buat pada gambar , klik la pada gambar mana yang korang suka


Kemudian, right klik pada tulisan tu
dan akan terhasil seperti rajah di bawah
letak cursor kat
layer
transparency
add alpha channel

lepastu korang boleh gunakan ketiga2 ikon dibawah untuk buang bahagian yang anda tak suka
(untuk jadikan tulisan tu transparent )
harap-harap korang paham la ye :) , tak pandai nak terangkan sangat :P

lepas anda dah klik kat bahagian putih ..
akan kelihatan seperti dibawah.pastu klik 'delete' yang ada pada keyboard korang
dan akan kelihatan seperti dibawah


pastu lastly
klik File
save as
dan akan kelihatan seperti dibawah
jangan lupa tukar nama kepada
.png
save jugak dalam "folder x" tadi


Jangan lupa buat satu kotak transparent yang size nya sama macam size header
947 x 334
tak faham yek? o....ambik ni ...
save je yang ni
jgn lupa save kat " folder x" jugak o.k
siap satu part ,
ulang semua langkah pada setiap gambar atau tulisan yang nak dijadikan header

*************************************************************************************
sekarang bukak photoscape pulak

klik pada editor

kemudian klik pada "folder X" tadi
akan keluar gambar tak bahagian tepi tu
seperti rajah dibawah

Kemudian ..
klik pada gambar header transparent yang dah dibuat atau disave tadi
yang size 947 x 334 tu
dan ia akan kelihatan macam di bawah


Kemudian klik pada Object
( kotak yang ada gambar bukit dan matahari )
seperti rajah dibawah


Kemudian klik photo yang atas sekali
kemudian pilih "folder x"
dan pilihlah tulisan atau gambar apa yang korang nak gunakan untuk buat header tu


setiap kali nak masukkan gambar
ulang langkah tadi
klik ikon bukit dan matahari
select photo
dan select gambar yang dikehendaki
boleh jugak ambik je font yang ada kat situ
dengan klik tulisan T tu

siap save ...






o.k dah boleh ganti header lama ye kawan-kawan :))))
kalau ade yang kurang jelas boleh tanya kat kotak komen ye ...

Sekian .


9 comments:

Lya Colours said...

fuhhh. ni balik rumah baru bleh study. hehe

cheqna said...

sayangggggggggggggggg!!!!!!!!
wah tetiba ni...thanks nanti cheqna try..doakanlah moga berjaya..kalau tak...hehehehehehe

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Lya Colours selamat mencuba :) :)..kalau tak faham gtau k :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@cheqna Cheqna...selamat mencoba..kalau tak boleh gtau ye .. hihi :) :)

cheqna said...

dah..tapi memang sah tak cantik..sebab cheqna tak guna gimp tu sakit kepala...cheqna guna yang photoscape tu je....tu pun sakit al kepala....hahahaha..takpe r janji cheqna usaha sendiri walaupun tak cantik..cikgu..sila komen untuk diperbaiki

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@cheqna waa...cutenya pic cheqna ala2 malu kucing gitu ...hihihi :) like2 :)

[s.u.r.i.a] said...

macam best je tapi macam tak rajin je su ni.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@[s.u.r.i.a] mane tau tetiba terajin boley la coba .. :)

Anonymous said...

valium online pharmacy valium 60 mg - buy valium no prescription

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...