Salam Nuzul Quran


Bismillah



Sejarah al-Quran: Antara peristiwa agung dalam sejarah umat Islam di bulan Ramadan ialah turunnya kitab suci al-Quran atau disebut Nuzul al-Quran. Ia dirakamkan dalam al-Quran, melalui firman Allah yang bermaksud: “Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah al-Baqarah, ayat 185)

Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, di Gua Hira’ tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad saw.

Al-Quran merupakan mukjizat yang paling besar yang dikurniakan kepada Nabi saw. Kita hendaklah beriman dan mempercayai isi kandungan al-Quran. Beriman dengan al-Quran merupakan salah satu dalam Rukun Iman.

Erti Nuzul al-Quran: ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah, iaitu berpindah dari tempat sebelah atas ke tempat di sebelah bawah.‘Al-Quran’ pula bermaksud bacaan atau himpunan. Ia dikatakan sebagai bacaan kerana al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia. Ia juga dikatakan himpunan kerana dalam al-Quran itu terhimpun ayat-ayat yang menjelaskan pelbagai perkara yang meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, munakahat dan sebagainya.

Sumber Education Malaysia

Selamat menyambut hari Nuzul Al-Quran ,
hari ni aku ade Majlis Khatam Quran ...alhamdulillah, tahun ni dapat khatam lagi :)

kepada yang bercuti hari ni , selamat bercuti
kepada yang bekerja..ikhlas-ikhlaskanlah diri anda :P
yang nak pegi sogo shopping, jaga anak anda baik-baik ..misti Jalan TAR sesak









Kepada Incik Hubby :
Dok umah elok-elok, petang nanti datang jemput isteri mu ini balik keje ye ...
ingat nak cuti same arini...tapi ade Majlis Khatam Quran kat opis rugi la kalau tak join ..
jadi so sorry ye my dear ...tak dapat nak temankan bie kat umah :)

apekah motif tulis dalam blog ucapan buat suami sendiri ..hahahha
saje ...gatal... macam la incik hubby ku itu bace blog ni pon ... :P :P :P ...sorry ye sume



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

8 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Si DauN CeRi said...

17 ramadhan.. iye lahh baru teringat dulu kat skolah rendah pnah belajar.. huhu

Lya Colours said...

saya keje. tsk tsk tsk

cheqna said...

cheqna cuti
hahahahahahahaha

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Si DauN CeRi tula..ustaz ade cakap kan ??..hihi..thanks for drop ur comment here :):)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Lya Colours me too.... T____T

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@cheqna Haipppp....tak aciiiiiiii .... :( (Selamat bercuti cheqna)

Fadzli Amir said...

Saye kerja..tapi cik wife dan anak2 cuti...hehehhe

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Fadzli Amir keje dapat triple tak pe ... hihi