Pembabitan awal berblog

Bismillah....

ni bukan segmen wawancara O.k...ni segmen mengimbau kengangan lalu..hahhaha...
saya mula berblog sekitar bulan April tahun 2009.....
masa tu skop penceritaan hanyalah berbalik kepada kehidupan seharian ....
syok sendiri je masa tu .....hahahha sungguh kesian :P 
cara penulisan tu tok sah nak cerita la ...bila tengok balik sendiri rase malu..pppffftttt

dah la dengan tulisan yang warna-warni...gambar berterabur ...
hentam kromo jelah...asalkan "aku ade blog..ko ado?" 
macamtulah bila berblog tanpa Tuan Guru....semua belajar sendiri je 
tengok blog orang pastu cuba lah upgrade sikit demi sedikit ...
memang niat kat hati berblog ni sekadar suke-suke ..
dan nak catatkan cerita sendiri kat sini dan bila dah lama-lama dapat lah 
tengok balik kisah-kisah yang dah berlalu .....

mula belajar pasang iklan pun sebab tengok blog orang lain macam cool je ade iklan ....
bila bukak je blog diorang keluar iklan...jadi banyak kali jugak la klik iklan tu 
sebab nak tau macammana iklan tu boleh ade kat situ ...
klik punya klik mula la register ...
pastu follow instruction nak masukkan ads tu kat blog orang lain jugak ...
masa register tu tak tau pun yang benda tu boleh mendatangkan duit ...
serius tak tau .... masa tu pasang iklan sebab nak blog kelihatan cool dan macam advance ...phhuuiii
tapi bila blogwalking jumpa blogger yang wat n3 tentang cek nuffnang ...
o.k masa tu baru tau .......


jadi sampailah ke saat ni ..saya berblog bukanlah kerana income nuffnang tu 
sebabnya saya suke berblog... Nuffnang saya pun tak banyak mana 
orang lain yang masukkan iklan nuffnang lambat dari saya pun dah banyak dah income dia 
nak income banyak kena lah consistent update blog....
tapi saya update bila rajin...bila ade bahan dan idea ...baru update ...
pernah je saya tinggal blog ni lama... lama tak la lama sgt la..tak de la sampai sebulan ...
tapi macam jarang-jarang update ..... 
jadi kalau orang nampak berblogging ni mudah sebenarnya memang mudah ...
kalau anda rajin...
kalau anda consistent 
kalau ada kemahuan ...
kalau ade bahan ... 
tapi ketahuilah ramai je blogger yang tak mampu bertahan lama....
sebab menulis dari hati ni bukan satu benda yang mudah ...kena tapis...
kena teliti dulu supaya apa yang kita tulis tu tak keterlaluan dan terlalu emosi ....

o.k..dah tak mo membebel..dah panjang dah ni ...
o.k lah ..selamat berblogging ya kawan2....

sekian 

6 comments:

Sara Lynn said...

wahhh dah leh jadi partimer guru bahasa malaysia ni.. hahahhahak

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Sara Lynn kata BM A1 haruslah sekali sekala gunakan skill yang ada ...bahahhahaha PPPffftttt :P

Nafira usof said...

sonokkan kan jadik blogger.. macam ilmu boleh dapat. :)

adianiez AIDA said...

aida da 4 tahun plus plus jadi blogger. and blog pun tak le se best mana. cerita pasal anak2 je yg byk... but one thing about blogging ni yg aida suka, kita tulis apa yg kita nak baca di masa depan. bukan tulis benda merepek kan? ia like a diary, online diary... nice!

ArELeEz said...

kdg2 dh tulis siap2 pun buleh 'backspace' balik. nk jaga hati punye psl. tsk3..

Masya said...

Suke baca blog jgk kikiki... Lps tu kat blog sendiri tulis pun ikut hati...

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...